knjizara.com
Ugovor o poklonu

Dragoljub Lazarević (autor)

Ugovor o poklonu
1800 din
U korpu

Za razliku od drugih obligacionih ugovora u našem pravu, o ugovoru o poklonu je pisano veoma malo ili nimalo. Međutim, po svom značaju i učestalosti u pravnom saobraćaju i u životu uopšte, ugovor o poklonu ima vrlo veliki značaj.

Ugovor o poklonu je ugovor koji nije regulisan pozitivnim propisima, tako da se na ove odnose primenjuju pravna pravila građanskih zakona.

Odsustvo šireg i dubljeg pravnog i teorijskog proučavanja ugovora o poklonu, takođe je uticalo na izbor ove teme jer ostavlja dovoljno mogućnosti za formulisanje samostalnih ocena i zaključaka.

Prou

čavanje ugovora o poklonu ne bi bilo potpuno bez proučavanja sudske prakse koja se odnosi na ovu materiju. Zbog toga smo u ovom radu koristili odluke opštinskih (sada osnovnih), okružnih (sada viših) i vrhovnih sudova, koje oslikavaju suštinu ugovora o poklonu. Navedene su one sudske odluke koje smo smatrali značajnim za celovito sagledavanje ugovora o poklonu. Na ovaj način smo sudsku praksu koja se odnosi na ugovor o poklonu učinili preglednom i lako dostupnom svakom korisniku ove knjige.

Pisanje ovog rada predstavlja rezultat višegodišnjeg napora autora, vođenog isključivom željom da pruži skroman doprinos u detaljnom proučavanju ugovora o poklonu, sa ciljem da se na taj način ujednači sudska praksa, a samim tim i da se podigne kvalitet sudovanja.

Knjiga sadrži SEDAM GLAVA sledeće sadržine: Glava prva- Pojam, karakteristike i značaj ugovora o poklonu: Glava druga - Elementi ugovora o poklonu: Glava treća- Dejstvo ugovora o poklonu: Glava četvrta - Vrste ugovora o poklonu: Glava peta - Raskidanje i opoziv (revokacija) ugovora o poklonu: Glava šesta - Sudska praksa: Glava sedma- Pravna pravila o ugovoru o poklonu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ugovori , Obligaciono pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Poslovni biro; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 432 str.; 978-86-7889-395-7;