knjizara.com
Komentar Zakona o javnom beležništvu

Dragoljub Lazarević (autor)

Komentar Zakona o javnom beležništvu
2000 din
U korpu

NOVI ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 31 od 9.05.2011.godine.
Donošenjem ovog zakona prenosi se deo državnih poslova na javnobeležničku službu (overa i sastavljanje testamenata i drugih izjava volje, izdavanje isprava i davanje njihovih prepisa, overa potpisa, kao i autentičnost prepisa, prevoda ili izvoda, čuvanje originala isprava i drugih poverenih dokumenata, novca ili drugih vrednosti, javno potvrđivanje činjenica, davanje strankama saveta), doprinosi se pravnoj sigurnosti u prometu, kao i rasterećenju sudova i organa uprave i omogućava građanima i pravnim licima da brže i jednostavnije ostvaruju svoja prava.
Na ovaj na

čin se stvaraju uslovi i za efikasnije postupanje sudova jer se uspostavljanjem javnog beležništva, sudovi oslobađaju poslova koji ne predstavljaju suđenje u užem smislu.
Rešenja iz NOVOG Zakona su usaglašena sa rešenjima iz zakona koji uređuju javno beležništvo u evropskim zemljama, a autor je pri pripremi svog komentara koristio neka iskustva nastala u primeni Zakona o notarima RCG, a na kraju knjige je dao jedan broj značajnih i bitnih sudskih odluka iz hrvatskog javnobeležničkog prava, s obzirom da je Zakon o javnom bilježništvu Hrvatske u primeni još od 1993. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Javno beležništvo
Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni

Izdavač: Poslovni biro; 3. izdanje, 2016; Broširani povez; latinica; 24 cm; 376 str.; 978-86-7889-605-7;