knjizara.com
Čarobna kuhinja - lakše sa dijabetesom

Violeta Orešković Ćurčić (autor)

Čarobna kuhinja - lakše sa dijabetesom
rasprodato

Ova zbirka recepata sadrži brojne novine u odnosu na dosadašnje kuvare za osobe sa dijabetesom (precizni proračuni nutritivnih sastojaka za svako gotovo jelo, način spremanja, glikemijski indeksi, glikemijska opterećenja...).
Štampan je u punom koloru, sva jela su studijski snimljena.
Svi recepti isprobani od strane više osoba i utvrđen je njihov uticaj na kretanje nivoa šećera u krvi, a dati su i tabelarni podaci za pojedinačne namirnice korišćene u spremanju svakog jela, kao i za spremljeno jelo (što je potpuna novina kod nas). Sve ovo omogu

ćava veoma precizan i detaljan uvid u nutritivni sastav svakog pripremljenog jela, prvenstveno u količinu ugljenih hidrata, što je od presudnog značaja za doziranje insulina prilikom svakog obroka. Zato ovaj kuvar ne predstavlja samo zbirku recepata već ima i izuzetan edukativni karakter, omogućava osobama sa dijabetesom da same kombinuju razne vrste namirnica i van recepata, a da pri tom mogu vrlo precizno da odrede svoju terapiju.

"Retka su izdanja iz ove oblasti koja potiču iz sopstvenog iskustva, a ovaj kuvar je baš tako nastao... Pored tabela nutritivnih sastojaka pojedinačnih namirnica, recept za svako gotovo jelo sadrži sve bitne podatke o tom jelu, količinu ugljenih hidrata, broj kilokalorija, količinu proteina i masti za 100g gotovog jela, što je potpuna novina kod nas. U svaki recept su uključeni i podaci o glikemijskom indeksu i glikemijskom opterećenju (pojmovi koji su u svetu nastali 80-tih godina, a kod nas još uvek nisu uključeni u ishranu osoba sa dijabetesom na pravi način), kako za svaku pojedinačnu namirnicu, tako i za gotovo jelo. Date su i preporuke o izboru namirnica, kombinaciji namirnica sa različitim glikemijskim indeksima, poređenje različitih namirnica u okviru iste grupe ... , a sve na osnovu ličnog iskustva."
Doc. dr Teodora Beljić-Živković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Dijabetes
Ostali naslovi iz oblasti: Kuvari

Izdavač: Amarant art; 2009; Broširani povez; latinica; 17 x 17 cm; 52 str.; 978-86-912689-0-9;