knjizara.com
Čarobna kuhinja 15 - lakše sa dijabetesom - Slane i slatke torte

Violeta Orešković Ćurčić (autor)

Čarobna kuhinja 15 - lakše sa dijabetesom - Slane i slatke torte
rasprodato

Evo stigli smo i do petnaeste “Čarobne kuhinje”... Uz pet knjiga iz edicije “100 recepata”, pred vama je, ustvari, dvadeseta knjiga. Možda se zbog tog malog jubileja i stvorila ideja da ovaj kuvar bude nekako poseban, tj. da mu tema bude posebna. Priznaćete, torte se ne smatraju baš uobičajenim na trpezi osoba sa dijabetesom. Ali, zašto da ne?

Uz ovseno brašno umesto belog, uz crnu čokoladu umesto mlečne, uz prirodni zaslađivač od fruktoze i sorbitola umesto belog šećera, uz sveže i koštunjavo voće... uz praćenje sadržaja ta

bela datih uz recepte i uz pravilno doziranje terapije, sigurno možete uživati u čokoladnim, kremastim, hrskavim, penastim, mirišljavim poslasticama. Naravno, ne treba preterivati!

Skoro da sam zaboravila prvi deo ove knjige, tj. recepte za slane torte. One su, nekako, manje “čudne”. Ipak, i one su napravljene od rozen korica, oblandi, palačinki... ali i raznog povrća, bezmasnog sira (ima i onih punomasnih), lajt majoneza...! Pokušala sam sve to da uravnotežim i napravim torte u kojima ćete uživati sa svojim ukućanima ali koje ćete rado i sa ponosom izneti i pred goste. I opet ponavljam, ne treba preterivati!

Ideja koja je dovela do nastanka baš ovakvog kuvara bila je da pokažem da osobe sa dijabetesom ne treba da se “plaše” čak ni torti i da je uz razmišljanje i malo pažnje i rutine sva hrana dozvoljena. Samo mora da se zna šta se unosi u organizam, i u kojoj količini, kako bi se pravilno dozirala terapija.

A sada, kada je ideja ostvarena, moram malo i da vam se požalim... Ovo je, definitivno, najzahtevniji kuvar koji sam do sada napravila. Napraviti četrdesetak torti za tri meseca je zaista poduhvat. Pored toga tebalo je uraditi sva merenja, proračune za tabele, slikati svaku tortu, što je bilo istinsko uživanje... “Najteže” od svega bilo je sve te torte pojesti! To nismo uradili sami...

Srećom, imamo veliki krug prijatelja koji su nam, sa uživanjem, pomogli da izaberemo recepte za torte, da ih degustiramo, po neku malo izmenimo, i naravno, da ih sve i pojedemo. Poneki komad je završio u zamrzivaču kako bismo se i u nekim drugim prilikama setili slatkog kuvara broj 20.

Uživajte u tortama!

Prijatno!

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Dijabetes
Ostali naslovi iz oblasti: Kuvari

Izdavač: Amarant art; 2015; Broširani povez; latinica; 17 cm; 47 str.; 978-86-89195-09-5;