knjizara.com
Čarobna kuhinja 8 - lakše sa dijabetesom - Domaća kuhinja

Violeta Orešković Ćurčić (autor)

Čarobna kuhinja 8 - lakše sa dijabetesom - Domaća kuhinja
rasprodato

Dragi čitaoci, pred vama je osmo izdanje "Čarobne kuhinje", sa receptima koji su toliko "domaći" da sam ih u prethodnim izdanjima, nekako, zaboravila.
Pre nekoliko meseci me je mama devojčice sa dijabetesom potakla da napišem ove recepte svojim rečima: "Moja ćerka pita kada će se u kuvaru pojaviti recept za krempitu." Shvatila sam da su mi u ranijim izdanjima promakli i sarma od kiselog kupusa, teleća čorba, proja, bsanski lonac, ruska salata, punjene paprike, princes krofne... Pa, evo ih sada!
Naravno, tu je i krempita.
"

;Čarobna kuhinja" je u prethodne dve i po godine prošetala raznim krajevima sveta, zavirila u mediteranske lonce i šerpe, skoknula do Meksika, Amerike, Kanade, Španije, Kine, Indije... i evo je, opet, kod kuće.

Autor

Čarobna kuhinja na slikovit i pristupačan način opisuje pripremu obroka, a tablice sa sadržajem kalorija, masti, belančevina i ugljenih hidrata, kao i glikemijskih indeksa, umnogome olakšavaju planiranje i podešavanje ishrane i terapije, shodno medicinskim preporukama. Ovakav pristup je koristan ne samo za osobe sa dijabetesom već i za osobe koje žele zdravo i pravilno da se hrane ili da koriguju svoju telesnu masu. Značaj postojanja ovog izdanja ogleda se i u činjenici da je osnov terapije dijabetesa pre svega pravilna i dobro balansirana ishrana. Takođe, izuzetno je važno što se na početku svakog izdanja nalazi objašnjenje tabela, kao i objašnjenje osnovnih pojmova vezanih za ishranu, uz predlog dnevnog unosa kilokalorija (u vidu ugljenih hidrata, proteina, masti), prema telesnoj visini, preporučenoj telesnoj težini i godinama starosti.
Pored štampanog izdanja skrenula bih vam pažnju i na postojanje internet stranice www.carobna-kuhinja.com koja je namenjena pre svega mladim ljudima, i onima koji svakodnevno koriste internet. Na njoj se, pored recepata, mogu naći i korisni linkovi, osnovni pojmovi o ishrani, dijabetesu, telesnoj težini, samokontroli dijabetesa, a sve to uz mogućnost kontaktiranja autora."

Dr Ljiljana Popović, endokrinolog

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Dijabetes
Ostali naslovi iz oblasti: Kuvari

Izdavač: Amarant art; 2011; Broširani povez; latinica; 17 x 17 cm; 47 str.; 978-86-912689-8-5;