knjizara.com
Zabranjena istorija
kako i zašto se skriva istina o Drugom svetskom ratu na Balkanu?

Miloslav Samardžić (autor)

Zabranjena istorija
748 din
Stara cena: 880 din
U korpu

“Dok sam pisao knjigu `General Draža Mihailović i opšta istorija četničkog pokreta`, pratio sam šta drugi pišu, a naročito sam obraćao pažnju na pitanje otkud tolika razlika u istoriografiji, kada u osnovi svi imamo iste podatke? Radi objektivnosti, nastojao sam da što više citiram knjige o kojima sam ovde pisao, ali, naravno, čitaocima je uvek na volji da ih i lično pogledaju.“
(Iz predgovora Miloslava Samardžića)

“U svetu opšte manipulacije, kada činjenice i istina postaju roba kao i svaka druga, koja se može prodati ili kupiti, sa užasom konstatujemo da je `inženjering` ljudskog mišljenja u punom pogonu.
U tom kreativnom oblikov

anju onoga što predstavlja osnove čovekovog rasuđivanja, pre svega njegovog sistema vrednosti i poimanja o dobru i zlu, prošlost, kao izvor naše individualne i kolektivne svesti, ima nezamenjivo mesto. Bilo da se prošlost sagledava kroz lično ili kolektivno iskustvo, ili učenje kao sistematizovano znanje o prošlosti, ključna stvar je da znamo `šta je bilo` da bismo mogli predvideti `šta će biti`, a ko ima moć da nametne sopstvenu percepciju prošlosti kao istinitu drugima, ima velike šanse da ovlada `prošlošću`. Od toga, pa do kontrole budućnosti, samo je jedan korak.
Zbog toga je veoma važno da u analizi istorijskih procesa ovladamo metodologijom kako da se u moru važnih i manje važnih podataka, istina, poluistina i laži, približimo pouzdanim činjenicama („istini“). Profesor Entoni Saton (Anthony Sutton) je, razmatrajući ovo pitanje, predložio tipologiju od tri nivoa informacije koji regulišu približavanje pouzdanim činjenicama. (…)
Miloslav Samardžić je (izuzev pojedinih pisaca iz emigracije) `prva lasta“ trećeg nivoa istraživanja i traganja za istinitim činjenicama i utvrđivanja stvarne istorije onoga što se dešavalo na prostorima Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. On je prvi istoričar koji u potpunosti osporava narativ o narodnooslobodilačkoj borbi i autohtonom karakteru `socijalističke revolucije`. On po prvi put javno povezuje mozaik kvadratića činjenica, iz kojih se vide zločinački karakter komunističkog prevrata, inferiornost komunističkog pokreta i njegovih oružanih formacija, uticaj stranih sila na situaciju na tlu Kraljevine Jugoslavije i namera Čerčila da delegitimizuje jugoslovenske vlade i generala Mihailovića.“
(Iz pogovora pukovnika u penziji mr Dragana Krsmanovića)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkan , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Pogledi; 2017; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 222 str.; 978-86-82235-99-6;