knjizara.com
Major Palošević

Miloslav Samardžić (autor)

Major Palošević
rasprodato

Miodrag Palošević je živeo 44 godine, od kojih samo 14 nije nosio vojničku uniformu. U vojsci je bio od 1912. do 1916, pa potom od 1919. godine do kraja života.
Posle tragedije izazvane ranim gubitkom roditelja, i ratnom dramom, njegov život kreće uzlaznom linijom od jeseni 1916. godine, tj. od početka školovanja u Francuskoj.
Završio je vojnu akademiju i lutao po garnizonima širom zemlje, da bi 1936. godine dobio službu u rodnom Beogradu, i to kao ordonans oficir veoma popularnog generala Vojislava Tomića. Na Paloševića prelazi deo generalove slave u vojnim krugovima, dok u građanskom Beogradu njegovo ime postaje poznato kada se učlanio u Srpski kulturni klub, 1939. godine.
Ofic

irska karijera Miodraga Paloševića dostiže vrhunac nešto ranije tokom te 1939. godine, stupanjem na dužnost u Glavni đeneralštab. Kada je 1940. godine raspisan konkurs za oficire specijalnih četničkih jedinica, major Palošević je reagovao impulsivno, zbog uspomene na stare četnike, sa kojima je proveo mnogo vremena kao dečak. Na konkursu su traženi elitni oficiri, a kako su svi oficiri Glavnog đeneral-šaba bili elitni, želja mu je ispunjena...
Iz pogovora Miloslava Samardžića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Četnički pokret
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Pogledi; 2014; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 117 str.; 978-86-82235-85-9;