knjizara.com
Poduzetništvo
rasprodato

Činjenica da su potrošači, poslovni ljudi i državni službenici zainteresovani za preduzetništvo, to se može videti iz sve većeg broja istraživanja i velikog broja predmeta na fakultetima na ovu temu. Više od dva miliona preduzeća se pokreće svake godine (nasuprot 70-postotnoj stopi propadanja), a ova tema je u značajnoj meri prisutna i u medijima, što govori o njenoj važnosti za industrijalizaciju, privredu u razvoju i nekad kontrolisanu privredu.
Ko je središte cele ove pažnje – ko je voljan prihvatiti sav rizik i uložiti potreban napor da bi ostvario novi poduhvat? Može biti muškarac

ili žena, neko poreklom iz više ili niže klase, tehničar ili neko kome nedostaje tehnološka prefinjenost, fakultetski obrazovana osoba ili srednjoškolska propalica. Osoba može biti izumitelj, menadžer, medicinska sestra, trgovac, inženjer, student, učitelj, domaćica ili penzioner. To je neko ko može žonglirati poslom, porodicom i građanskim dužnostima dok sređuje platne spiskove.
Poduzetništvo u detalje opisuje kako formulisati, planirati i sprovesti novi poslovni poduhvat. Izvrstan autorski tim koji su činili Hisrich, Peters i Shepherd zaronili su u svoja različita iskustva kako bi sastavili udžbenik koji se bavi dinamikom današnjih preduzetničkih izazova. Od stručnosti Boba Hisricha u globalnom preduzetništvu, preko preduzetničkog i akademskog iskustva Mikea Petersa do trenutnog istraživanja Deana Shepherda o spoznaji i umnom sklopu preduzetnika, ovaj udžbenik balansira ključnom granicom između savremene teorije i prakse.
Poduzetništvo, najnovije 7. izdanje podeljeno je u 4 glavna dela:

1.deo – Preduzetnička perspektiva predstavlja preduzetnika i preduzetnički proces sa istorijskog i istraživačkog gledišta. Predstavljena je uloga i narav preduzetništva kao mehanizma za stvaranje novih poduvata i onoga što utiče na privredni razvoj, zajedno s karijernim, izgledima i budućim pravcem prwduzetništva. Govori se o karakteristikama i poreklu preduzetnika, kao i o nekim metodama lične samoprocene i raznim aspektima međunarodnog preduzetništva.

2.deo – Osnivanje i početak poduhvata fokusira se na sve elemente preduzetničkog procesa koji su deo stvaranja novog pdoduhvata. Nakon rasprave o kreativnosti i pronalaženja pravog poslovnog područja, govori se o pravnim pitanjima – zaštiti intelektualnog vlasništva, kao i sigurnosti i odgovornosti za proizvod. Zatim se predstavljaju važni elementi poslovnog plana, pri čemu je jedno poglavlje posvećeno svakom od glavnih delova poslovnog plana: marketinškom planu, organizacijskom planu i finansijskom planu.

3.deo – Finansiranje novog poduhvata fokusira se na jedno od najtežih aspekata stvaranja i uspostavljanja novog poduhvata. Nakon rasprave o alternativnim izvorima kapitala, posebna pažnja posvećuje se trima primarnim finansijskim mehanizmima: neformalnom rizičnom kapitalu, poduhvatnom kapitalu i izlasku na berzu.

4.deo – Upravljanje, razvijanje i privođenje novog poduhvata kraju predstavlja materijal vezan za uspostavljanje, razvoj i dovršavanje poduhvata. Posebna pažnja posvećena je razvoju preduzetničke strategije, uspostavljanju strategije za rast, upravljanje novim poduhvatom tokom rasta, rane aktivnosti, ekspanzija i pristupanje spoljnim resursima za rast. U ovaj deo su uključene i menadžerske veštine važne za uspešno upravljanje i rast novog poduhvata. Ovaj deo se takođe bavi međunarodnim pozicioniranjem – odabirom i ulaskom na tržište izvan nacionalnih granica u kojima firma posluje – kao i metodama privođenja poduhvata kraju. Specifične teme koje se ovde obrađuju su spajanja i preuzimanja, franšizno poslovanje, zajednički poduhvati, kao ljudski i finansijski resursi potrebni za rast.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Preduzetništvo
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Mate; 2011; Tvrd povez; latinica; 26 cm; 650 str.; 978-953-246-097-1;