knjizara.com
Pisma iz Misira

Jelena J. Dimitrijević (autor)

Pisma iz Misira
471 din
U korpu

Kratki putopis pod naslovom „Pisma iz Misira“ koji je Jelena J. Dimitrijević objavila 1929. godine u Beogradu, nastao je tri godine nakon što je srpska književnica putovala u Egipat. Ona je 6. maja 1929. godine na poziv Narodnog Universiteta u Beogradu održala predavanje na temu svog boravka u “Misiru”, što je zapravo samo potvrda da je ovaj putopis, baš kao i putopis „Pisma iz Indije“ (koji je objavljen samo godinu dana ranije), poslužio kao edukativni materijal, i preporuka za čitanje, kako studentima, tako i profesorima tadašnjeg univerziteta u Beogradu.
Kratki putopis i

z Egipta pod naslovom „Pisma iz Misira“ čine dva pisma, sedmo i dvanaesto pismo, koja su zapravo predstavljala uvod u mnogo obimniji i ozbiljniji putopisni poduhvat koji će kulminirati 1940. godine objavljivanjem putopisa „Sedam mora i tri okeana. Putem oko sveta“, što je svakako najznačajniji putopis Jelene J. Dimitrijević. Cilj izdavanje ove, obimom nevelike, publikacije Jelene J. Dimitrijević jeste davanje doprinosa reizdanju svih dela koje je autorka objavila za života.
Knjiga „Pisma iz Misira“ objavljuje se povodom jubileja – 90 godina od prvog izdanja 1929. godine.

Odlomak: „Ne, mene nije obuzelo ovakvo osećanje ni kada sam prvi put ugledala neku veliku vodu: ni Atlanski Okean, ni Nijagarin Vodopad, pa čak ni Misisipi- dužu reku od Nila, i koju su starosedeoci Amerike, Indijanci, zvali ocem svih reka na svetu. Jer Misisipi protiče kroz Ameriku, novu zemlju, u kojoj se godine broje od njenog pronalaska i čije je ime novo, a Nil kroz starodrevnu, kroz Misir, kome se godine ne broje, jer se ne znaju. Ne zna mu se početak isto tako kao što mu se ne zna ni kraj.“


Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

46 str.;