knjizara.com
Novi svet ili U Americi godinu dana

Jelena J. Dimitrijević (autor)

Novi svet ili U Americi godinu dana
785 din
Stara cena: 924 din
U korpu

Prvi srpski putopis o Americi
Kad bi čovek nešto imao tih ludih para što se ovde samo godišnje izdadu na reklame, on bi bio bogataš, ne po našem pojmu o bogatstvu, nego po američkom.
Pre tačno jednog veka, u septembru 1919, Jelena Dimitrijević otisnula se na putovanje u Novi svet. Bilo je to vreme užurbane gradnje oblakodera, zabrane alkohola, rastućeg bogatstva, vreme kad su žene dobile pravo glasa, mada ne i dalju političku ravnopravnost i vreme kad su imućne porodice poslugu zamenile prvim kućnim aparatima. Bilo je to vreme često isticanih društvenih sloboda ali i vreme velikih klasnih razlika i surove rasne diskriminacije.
Putujući zaje

dno sa Jelenom Dimitrijević današnji čitalac gotovo da neposredno doživljava ondašnju Ameriku jer su događaji i osećanja tako živo predstavljeni da postaju deo ličnog iskustva.
„Neboderi, tehnika, robno društvo, saobraćaj, džez, socijalni život, izbori, položaj žena, kulinarsko pismo, Volstrit i svemogući dolar... sve to čini Novi svet, prvi pravi i do danas najbolji srpski putopis o Americi. Iako je objavljen tridesetih godina prošlog veka, u njemu kao da je proročanski opisan i naš današnji svet.“ Vladimir Gvozden

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: PortaLibris; 2020; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 413 str.; 978-86-7818-479-6;