knjizara.com
Književno delo Miloša Crnjanskog

Radovan Vučković (autor)

Književno delo Miloša Crnjanskog
1210 din
U korpu

„Miloš Crnjanski glavna je ličnost srpske avangardne književnosti. Javnosti se najpre predstavio dramskom igrom Maska, a potom je objavljivao kritike, pesme, novele, romane, putopise i memoare i u svim žanrovima dosegao najviše vrednosti, uz istovremeno njihovo inoviranje, pa se može reći da je Crnjanski i najznačajniji avangardist koga su Srbi imali. Njegovi avangardni pokušaji nisu bili odveć radikalni, ali jesu uspešni, pa Crnjanski spada u mali broj pisaca koji su svoje novatorske zamisli pretočili u dela trajne vrednosti. Pritom, u toj

želji da piše na nov način, Crnjanski je izgradio specifičan stil koji iskače svojom osobenošću iz opštih stilskih karakteristika pokreta i epohe kojoj je pripadao. I programske zamisli Crnjanski je uobličavao prepoznatljivim i originalnim jezikom kojim se izdvajaju iz mase serijskih tekstova te vrste.

Delo Crnjanskog, naime, neodvojivo je od široko shvaćenog srednjoevropskog ekspresionizma.
Preovlađujuća filozofija u njegovim kritičkim i poetičkim projektima, koje je ponudio početkom dvadesetih godina, nisu se razlikovali mnogo od opštih predstava ekspresionizma. Međutim, Crnjanski je tu iznašao rešenja, čak ih je i imenovao, koja ukazuju na njegov individualni doprinos koji je, kao jaka stvaralačka ličnost, dao opštim nastojanjima avangarde. Nazvao je svoju varijantu novoga književnog smera sumatraizmom, smatrajući da je taj izam proizišao iz brutalnih ratnih prilika. I zamisao slobodnog stiha, koju je pre njega obznanio Svetislav Stefanović, Crnjanski je formulisao kratko i pregnantno, podrazumevajući našu književnu situaciju, iako je bio upućen, kao poliglota, u sve ono što se tada dešavalo na sceni avangardne književnosti u Evropi.“ (iz Uvoda)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Crnjanski
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Svet knjige; 2015; ćirilica; 21 cm; 230 str.; 978-86-7396-543-7;