knjizara.com
Romani srpske avangarde. Knj. 1: U beskrajnom plavom krugu Miloša Crnjanskog

Romani srpske avangarde. Knj. 1: U beskrajnom plavom krugu Miloša Crnjanskog
2475 din
Stara cena: 2750 din
U korpu

„Književni istoričar Gojko Tešić danas je najkompetentniji i najobavešteniji poznavalac, proučavalac, priređivač i tumač onog kolektivnog stvaralačkog korpusa u srpskoj književnosti HH veka (razdoblje 1918–1941) koji se u pripadajućoj nauci odavno stabilizovao pod nazivom srpska avangarda. Takvo mesto Tešić je zaslužio dugogodišnjim posvećenim, usamljeničkim, gotovo fanatičnim istraživačkim radom čiji je dosadašnji rezultat cela jedna bibliografija otkrivenih, priređenih, protumačenih, sistematizovanih i objavljenih dela pomenutog književnoistorijskog razdoblja. Kruna tog istraživačkog rada

trebalo bi da bude višetomna Hrestomatija srpske avangarde (po žanrovima: poezija, kritika, manifesti, polemike, drama, roman, proza) kojom bi bili obuhvaćeni i naučno klasifikovani svi umetnički najznačajniji i poetički najreprezentativniji tekstovi pisaca avangarde.
Prva tri toma tako zamišljene hrestomatije pripali su avangardnoj prozi, koja se, tokom nekoliko minulih godina, sa mnogorazloga nalazi u središtu interesovanja savremene srpske kritike i nauke o književnosti jer se u njoj pripremio teren za oblikovanje novih pripovedačkih poetika koje su puni zamah doživele krajem  HH veka, u doba postmodernizma. U svom transavangardnom  aspektu postmodernizam i nije ništa drugo do obnova i revitalizacija poetičkih principa tzv. istorijske avangarde i upravo stoga je zanimanje za nju tako snažno aktuelizovano.
Trotomnu hrestomatiju Proza srpske avangarde GojkoTešić je sklopio sledeći kriterijume profilisane tokom niza godina bavljenja poetikom avangarde. Snabdevena potpunom naučnom aparaturom, tekstološki priređenim osnovnim tekstovima, opširnim beleškama o piscima i potrebnim komentarima i bibliografijama, Tešićeva hrestomatija, koja je po mnogo čemu i antologija, predstavlja do sada najpouzdaniji vodič kroz prozne svetove srpskih avangardnih pisaca i, u isti mah, nezaobilaznu knjigu za buduća akademska izučavanja razmatranog perioda.
Sam pogled na sadržaj Tešićevih knjiga uverava nas u skrupuloznost i naučnu utemeljenost autorovog pregnuća. U Prozi srpskeavangarde, naime, prikupljeni su svi važni tekstovi kako najznačajnijih pisaca, tako i onih koji su svojim delima pojačavali i razvijali dominantan poetički duh avangardne epohe.“(Fragmenti iz recenzije prof. dr Mihajla Pantića)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Avangarda , Domaći roman , Crnjanski
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Čigoja:Službeni glasnik; 2. izdanje, 2015; Broširani povez; ćirilica; 28 cm; 628 str.; 978-86-7558-778-1;