knjizara.com
Likovi žena u Andrićevom delu

Radovan Vučković (autor)

Likovi žena u Andrićevom delu
990 din
U korpu

U knjizi Likovi žena u Andrićevom delu profesor Vučković, kroz suptilnu književnu analizu, posmatra i objašnjava impresivnu galeriju ženskih likova u romanima i pripovetkama Ive Andrića.
Vučković zapaža da je ženske likove Andrić vajao sa naglašenim simpatijama, da ih je kreirao prema tradicionalnom poimanju žene, po kome je ona prepoznatljiva po svojim emotivnim i fizičkim svojstvima. Slaveći žensku telesnu lepotu i emotivnu neposrednost Andrić ističe pozitivne osobine kojima žene nadmašuju muškarce, kao što su dobrota, tolerancija, humanost, odanost porodici i društvu.
Andrić je u svojim

delima nastojao da dâ objektivnu sliku ženskog sveta, a znatan broj njegovih dela nezamisliv je bez učešća ženskih ličnosti kao neizbežnih partnera muškarcima. Žene su često akteri radnje bez čijeg učešća bi bio nemoguć zaplet u nekom delu.
Brojni i čudesni ženski likovi od kojih se svaki doživljava kao specifična i snažna individualnost i svaki za sebe reprezentuje određenu ljudsku dramu, pokazuju do koje mere je misao o ženskoj lepoti utkana u same osnove Andrićevog monumentalnog dela. Andrić gleda ženu kao oličenje lepote – naglašava Radovan Vučković.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ivo Andrić
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Svet knjige; 2014; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 232 str.; 978-86-7396-485-0;