knjizara.com
Rašomon

Rjunosuke Akutagava (autor)

Rašomon
1210 din
U korpu

Zbirka "Rašomon" se sastoji od šesnaest reprezentativnih pripovedaka jednog od najvećih japanskih književnika - Rjunosukea Akutagave. Iako čine neveliki deo njegovog plodnog stvaralaštva, dovoljne su da čitaocima dočaraju umešnost ovog izvanrednog pisca.
Akutagava majstorski koristi intertekstualni postupak da oživi teme i motive iz istočnjačke tradicije, kako bi izgradio duboko promišljene, psihološke portrete svojih junaka. Čitalac isprva stiče utisak da čita neku zanimljivu priču iz starina, a onda, prateći pisca koji zadire sve dublje u tamne strane čovekove duše, na kraju ostane duboko zamišljen nad sobom i nad pitanjem: Kakav je zapravo čovek?
Akutagavine pripov

etke poučavaju i opominju, ali ipak ostavljaju tračak nade u ljudsku vrednost. Pisac nagrađuje upornost, odanost i marljivost svojih junaka, ali istovremeno ne preza da ih kazni zbog pohlepe, sebičnosti, gordosti ili nedostatka skromnosti i entuzijazma. Stalno se bavi razotkrivanjem varljive prirode čovekovih ideala, koji su vredni samo dok se ne ostvare, a ne libi se ni da prizna da je i on sam, samo čovek, s istim onim manama koje zamera svojim junacima.
Već naslovnom pripovetkom ove zbirke, „Rašomon”, Akutagava je obezbedio svoje mesto u japanskim, a kasnije i u svetskim književnim krugovima. Pripovetka se smatra temeljom Akutagavinog stvaralaštva jer predstavlja prototip njegovih kasnijih pripovedaka s istorijskim motivima. Na osnovu motiva iz ove, kao i iz pripovetke „U čestaru”, nastao je film "Rašomon" čuvenog japanskog režisera Akire Kurosave.Pripovetke iz zbirke "Rašomon", dokazuju da je japanski književnik Rjunosuke Akutagava posedovao moć, ne samo da spoji tradicionalno i moderno, već da duh starina oživi kako bi ukazao na slabosti savremenog čoveka i podstakao ga da bude bolji, skromniji, hrabriji i časniji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Tanesi; 2022; latinica; 20 cm; 196 str.; 978-86-81464-99-1;