knjizara.com
Računovodstvo osiguravajućih kompanija

Radojko Lukić (autor)

Računovodstvo osiguravajućih kompanija
3184 din
U korpu

Ova knjiga je posvećena specifičnostima računovodstva i finansijskih izveštaja osiguravajućih kompanija. U kontekstu toga ukazano je na specifičnosti:
1) računovodstvenog tretmana premije osiguranja, zarađene premije, nezarađene premije, isplata odštetnih zahteva, neisplaćenih odštetnih zahteva, preventive i prevencije, matematičke rezerve, rezerve sigurnosti, rizika kapitala, rezervisanja, šteta i troškova sprovođenja osiguranja.
2) sadržine i forme bilansa uspeha, bilansa stanja i izveštaja o tokovima novčanih sredstava osiguravajućih kompanija.
3) Upravljanja plasmanom sredstava fonda osiguranja-matematičke rezerve.
4) Revizije finan

sijskih izveštaja osiguravajućih kompanija.
5) Analiza i ocene performansi – boniteta osiguravajućih kompanija. Poznavanje ovih specifičnosti računovodstva i finansijskih izveštaja osiguravajućih kompanija je ključna pretpostavka uspešnog menadžmenta, jer se sve poslovne odluke donose na bazi odgovarajućih računovodstvenih informacija.
Ova knjiga se razvija onako kako sam vremenom, proučavajući teoriju i praksu, sticao saznanja o određenim problemima računovodstva osiguravajućih kompanija. Knjiga, u ovom obliku, je namenjena studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smera Finansije, bankarstvo i osiguranje, za spremanje (drugog) dela ispita iz predmeta Bankarsko računovodstvo i svima onima koji se iz određenih razloga interesuju za upoznavanje sa vitalnim problemima računovodstva osiguravajućih kompanija.
Problematika računovodstvo osiguravajućih kompanija je od izuzetnog značaja za analizu efikasnosti zaštite od osiguranog slučaja – rizika, kao i tržišta kapitala i novca. S obzirom na to, a u cilju što kompleksnije obrade u ovoj knjizi, ovo izdanje je dopunjeno temama: upravljanje aktivom i pasivom u osiguravajućim kompanijama i specifičnosti upravljačkog računovodstva neprofitnih organizacija. Opravdanje za uključivanje druge teme je u činjenici da osiguranje po prirodi stvari poseduje u izvesnoj meri atribute "neprofitnosti", što se posebno odnosi na uzajamno osiguranje i zdravstveno osiguranje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Računovodstvo , Osiguravajuća društva
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija , , Udžbenici iz ekonomije

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 10. izdanje, 2012; Broširani povez; latinica; 24 cm; 334 str.; 978-86-403-1079-6;