knjizara.com
Finansijsko računovodstvo

Kata Škarić-Jovanović (autor)

Finansijsko računovodstvo
2672 din
U korpu

Ovaj udžbenik je komponovan od dva dela: (1) Osnove i principi sistema dvojnoj knjigovodstva (2) Primena sistema dvojnog knjigovodstva.
U prvom delu, posvećen tumačenju principa dvojnog knjigovodstva obrađena su sva pitanja vezana za sistem dvojnog knjigovodstva. Nakon razmatranja opštih pitanja računovodstva i sistema dvojnog knjigovodstva kao što su pojam, ciljevi i zadaci, predmet obrade je globalna procedura u knjigovodstvu i osnovna pitanja organizacije knjigovodstva. U drugom delu nastavljeno je de facto razvijanje sistema dvojnog knjigovodstva. Pri to

me, nije se pošlo od razmatranja pojedinačnih ekonomskih promena, već je poslovni ciklus proizvodnog i trgovinskog preduzeća raščlanjen i prikazano je obuhvatanje poslovnih promena koje nastaju u svakoj od njegovih faza počev od pribavljanja finansijskih sredstva i njihovog ulaganja u faktore proizvodnje, trošenja radi stvaranja učina, prodaje zaključno sa obračunom rezultata i zaključkom knjiga.

U ovom delu knjige obrađeni su i specijalni poslovi:tranzitni robni promet, komisioni poslovi, participacioni poslovi, poslovi zastupanja, konsignacioni poslovi i poslovi uvoza i izvoza, čime je ostvarena celina ekonomskih promena koje se mogu javiti u poslovanju trgovinskog preduzeća.

U prezentiranju celokupne materije cilj je bio da se umesto formalno-logičnih pruže objašnjenja sračunata na razumevanje stvarne suštine i uticaja ekonomskih događaja na osnovne računovodstvene kategorije: sredstva, obaveze, kapital, prihode i rashode, koji čine elemente osnovnih finansijskih izveštaja bilansa stanja i bilansa uspeha.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Finansijsko računovodstvo , Dvojno knjigovodstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija , , Udžbenici iz ekonomije

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 9. izdanje, 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 409 str.; 978-86-403-1404-6;