knjizara.com
Upravljanje kvalitetom materijalnih proizvoda

Radojko Lukić, Dušanka Ušćumlić (autor)

Upravljanje kvalitetom materijalnih proizvoda
rasprodato

Knjiga pruža osnovna znanja iz teorije kvaliteta uopšte, kao i kvaliteta proizvoda (onako kako se on tretira u standardima serije ISO 9000, ISO 14000). O kvalitetu se svakodnevno emituje ogroman broj informacija, često i kontradiktornih, koje najvećim delom nisu znanje i ne doprinose razumevanju. Zbog toga menadžeri svih nivoa u organizacijama ponekad nedovoljno razumeju osnovne postavke iz teorije kvaliteta i standardizacije, važne pri donošenju odluka. Ova knjiga im u tome može biti od koristi.
U prvom delu knjige se definiše pojam proizvoda, njegovo nastajanje i kategorije, životni tok i ono što se danas u organizacijama smatra novim proizvodom.
U drug

om delu se nakon kratkog pregleda razvoja filozofije kvaliteta, navodi i objašnjava definicija kvaliteta iz serije standarda ISO 9000 kao i ostali elementi koji odatle proizilaze: merni sistemi, komponente kvaliteta grupisane prema nekim zajedničkim postavkama. Na kraju ovog dela se iznose osnovni principi standardizacije i standardi sistema kvaliteta.
Treći deo razmatra uzroke pogoršavanja kvaliteta materijalnih proizvoda kao i mogućnosti usporavanja odn. zaustavljanja njihovog kvarenja, u čemu ambalaža sa svojim osnovnim funkcijama (zaštitna, distributivna, prodajna, sigurnosna, ekološka) ima veoma bitnu ulogu.
Četvrti deo se bavi alatima za upravljanje kvalitetom, a detaljnije su objašnjeni osnovni «klasični» alati. U poslednjem delu se navode i objašnjavaju vrste troškova kvaliteta, kako se oni preraspodelom mogu sniziti i kako bi trebalo da izgleda izveštaj o ovim troškovima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Upravljanje kvalitetom , Kontrola kvaliteta
Ostali naslovi iz oblasti: Tehnologija

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2012; Broširani povez; latinica; 24 cm.; 227 str.; 978-86-403-1193-9;