knjizara.com
Porodična tajna
roman

Renata Dorestejn (autor)

Porodična tajna
rasprodato

Sjajan roman jedne od najpopularnijih holandskih autorki kroz neizvesnu priču analizira šta je potrebno za sreću. Kao na filmskom platnu u ovom psihološki izvanrednom, napetom delu smenjuju se uzbudljive, bolne, ali i slike pune duha i blagogo humora.
Kad se priča pomeri na izolovano mesto, u naizgled mirnu luku, jasnije se vidi koliko opasno može biti ono što nam je najbliže i okolnosti koje nam se čine uobičajene i dobro znane.
Porodična tajna je pored odličnih kritika dobila i svoju verziju na filmskom platnu u režiji holandske rediteljke Paule van der Oest. Renata Dorst

ejn nastavlja da istražuje uzroke ljudskih nesreća i patnji, zapetljane porodične odnose, potisnute uspomene dajući temama gotskih romana potpuno moderan obrt. U takvoj atmosferi, malom mestu udaljenom od grada, dešava se radnja ovog romana. Četrnaestogodišnja Kristina nije srećna u kući koju deli sa mamom, njenim novim dečkom, nabusitim starijim bratom i mlađim bratom kome je bliža nego majka. Zbog događaja na izletu Kristina, ubeđena da je odgovorna za nesreću koja se dogodila, beži s mlađim bratom i sakriva se u prtljažnik jednog automobila. Kola pripadaju Agnesi Stam, staroj usedelici, koja ne prijavljuje da je u kolima pronašla decu, nego im dozvoljava da ostanu s njom.Ta odluka će joj promeniti život.
Devojčica koju muči velika tajna postaće uteha staroj gospođi koju muči velika krivica.
„Dorestejnova ima jednu vrlinu zajedničku s Hičkokom – intuitivni osećaj za građenje napetosti. Preokreti na svakom koraku drže čitaočevu pažnju od prve do poslednje reči.“
Volstrit džurnal

„Pravi književni tijumf.”
Kirkus rivjuz
„I strašna i topla, i tragična i predivna priča.“
Gardijan

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Holandska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mono & Manjana; 2009; latinica; 21 cm; 213 str.; 978-86-7804-201-0;