knjizara.com
Hugo Klaus
Hugo Klaus

Hugo Klaus (puno ime: Hugo Moris Žilijen Klaus; Briž, 1929-Antverpen, 2008), najznačajniji flamanski pisac u XX veku. Jedan od klasika moderne evropske književnosti.
Romansijer, pripovedač, pesnik, dramski pisac, esejista, slikar i filmski reditelj.
Živeo je u Belgiji, osim jednog perioda u mladosti kada je po nekoliko godina živeo u parizu i u Italiji, pisao na holandskom, ali je neke pesme napisao i na engleskom jeziku.
Neobično plodan pisac, Klaus je u svakom žanru kojim se bavio napisao mnoštvo knjiga i u svakom od njih je oblikovao neobilazna dela moderne literature.
Objavio je preko dvadeset romana, među kojima su najpoznatiji: Lov na divlje patke ili Metsirsovi, Nesvršena prošlost, Belladonna, U vezi sa Dedeom, Žil i noć, Hladni ljubavnik, Čuda, Godina Raka, Želja, Tuga Belgije, Sabljarka, Glasine.
Izabrane pesme Huga Klusa objavljene su 2004. godine: Pozdravi.
Klaus je napisao 35 drama.
Pedesetih godina XX veka, u vreme dok je živeo u Parizu, Klus je aktivno prisutna u krugovima avangardnih slikara. Bio je jedan od osnivača pokreta Kobra (Kopenhagen-Brisel-Amsterdam). Slike Huga Klausa nalaze su u značajnim flamanskim i evropskim muzejima i galerijama.
Klaus je režirao sedam filmova od 1964. do 2001. godine koji su prikazani na mnogim međunarodnim filmskim festivalima i imali uspeh kod publike i kritike.
Dobitnik je čitavog niza velikih belgijskih, holandskih i evropskih književnih nagrada. Klaus je 1986. godine dobio Holandsku nagradu za književnost.
Romani, drame i pesme Huga Klausa prevedeni su na gotovo sve evropske i na sve veće svetske jezike.

autor Hugo Klaus

1 naslova [prikazano 1-1]

Hugo Klaus

Tvrd povez, Arhipelag, 2012, ISBN: 978-86-523-0051-8, latinica
Autobiografski roman jednog od klasika moderne evropske književnosti, preveden na mnoge svetske jezike.Knjiga koja je obeležila Klausovo ...
U korpu

686 din

Stara cena:858 din

Ušteda:172 din (20%)