knjizara.com
Farmakologija

Tomislav Kažić (autor)

Farmakologija
rasprodato

Vreme tranzicije se oteže u nedogled donoseći nezadovoljstva svima, a najviše mladima koji su od obećavanih reformi najviše očekivali. Procese nastave je teško oslobađati tradicije, a naročito u oblastima koje su bile uspešne kao što je bilo obrazovanje lekara kroz nastavu na Medicinskim fakultetima. Prošla je cela decenija u usvajanju Deklaracija i Harmonizacija, a sada se nameću nekakve Akreditacije i drugi vidovi Birokratizacije, a za nauku, obrazovanje i nastavu nikada nema dovoljno vremena i stimulativnih ideja, npr. za izradu udžbenika.

Kad se prethodno izdanje pojavilo, bio sam ubeđen da je to moje poslednje, i da više neće biti potrebe da pišem novo. Međutim, ono je n

ašlo svoju ciljnu grupu i rasprodato, i pored jake konkurencije drugih tekstova iz farmakologije, i teskobe kriznih vremena koja favorizuju fotokopiranje i neuko sklepavanje raznih skripata.



Zbog takvih stotinak radoznalih, kakvih ima u svakoj generaciji studenata 3. godine, ipak sam se prihvatio nezahvalnog posla da pripremim i 6. izdanje ove knjige, pokušavajući da bude u skladu sa zahtevima nastave, a da se zadrži kompaktnost teksta i svežina podataka. Na tome putu prva žrtva je bio naslov, koji je godinama bio zaštitni znak ove knjige, ali to se nije moglo izbeći – dosledno paradoksima nauke i života da su samo promene stalne.



U tekstu 6. izdanja zadržani su osnovni principi farmakologije kao bazične nauke koji se ne menjaju već decenijama, s tim da je pojačan značaj strukture lekova za njihove farmakokinetske i farmakodinamske karakteristike; primena biotehnologije u razvoju lekova je postavila nove imperative u ovoj oblasti. Poglavlja farmakologije pojedinih organa i sistema, prerađena su tako da su izostavljeni zaštićeni nazivi preparata, i terapijski protokoli kod pojedinih bolesti u meri u kojoj je to bilo moguće. Njihova mesta sada zauzimaju novi ili prošireni podaci o mehanizmu dejstva i veći broj shema koje to ilustruju, kao i svi novi lekovi koji su uvedeni tokom protekle tri godine. Iako je farmakologija sada na 3. godini, ona je na Medicinskom fakultetu, i sva usmeravanja principa bazične nauke se čine zbog njihove primene u lečenju bolesnog čoveka. Zato je bilo neophodno zadržati jaku vezu sa kliničkom farmakologijom i terapijom. Ovim dilemama je bio posvećen predgovor za 5. izdanje, koji se zbog aktuelnosti nalazi u celini na sledećoj strani.


U Beogradu, Februara 2011.


Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Integra; 6. izdanje, 2011; Broširani povez; latinica; 16x24 cm; 465 str.; 978-86-87907-07-2;