knjizara.com
Bolesti i lekovi - leksikon
rasprodato

Avgusta 2006 je izašla iz štampe knjiga LEKSIKON BOLESTI I LEKOVI, u redakciji Tomislava Kažića uz saradnju L. Bukarice, S. Radulovića, Z. Todorovića, S. Vučković, profesora farmakologije i kliničke farmakologije.
U tekstu pisanom po leksikografskom modelu obrađene su jedinice koje se odnose na bolesti, sindrome i simptome iz svih oblasti medicine, a zahtevaju farmakološku intervenciju.
Lekovi su obrađeni na tri načina: kao grupe, generička imena i preparati u prometu. S obzirom na

veličinu tržišta, tekstovi su pisani diferencirano, prilagođeno opštosti pojma, tako da neki odgovaraju interesovanju zainteresovanih laika, a drugi imaju odgovarajući viši ili visoki stručni i naučni nivo te više odgovaraju lekarima raznih profila.
Ovo je jedinstvena publikacija ove vrste kod nas, jer nije rečnik koji samo objašnjava značenje medicinskih pojmova, već se pojmovi Bolesti obrađuju kroz epidemiologiju, etiologiju, kliničku sliku i terapiju, a Lekovi kroz strukturu, dejstvo, mehanizam dejstva, indikacije, neželjena dejstva i kontraindikacije. Osim toga, se pominju svi Preparati koji su se zatekli registrovani do 2006., sasvim kratko: terapijska grupa, sastav i jačina. Ukupno je obrađeno preko 4000 jedinica. S obzirom na delikatnost postupaka dijagnoze i doziranja, ovi aspekti u kojima ima mnogo individualnih specifičnosti, su iz-ostavljeni iz opreznosti, kako ne bi prouzrokovali neželjene posledice da laici postanu terapeuti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bolesti , Lekovi
Ostali naslovi iz oblasti: Farmacija

Izdavač: Integra; 2. izdanje, 2012; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 700 str.; 978-86-87907-11-9;