Respiratorni trakt (priručnik za terapiju bolesti respiratornog trakta)

Tomislav Kažić (autor)

Respiratorni trakt (priručnik za terapiju bolesti respiratornog trakta)

rasprodato

Bolesti respiratornog trakta (RT) jesu jedan od vodećih faktora morbiditeta, i čest razlog za posete lekaru opšte medicine i pulmologu, iako mnogi lakši oblici bolesti i ne dođu do lekara jer ih bolesnici prepoznaju kao prolazne tegobe i rešavaju ih samolečenjem. Zato je teško proceniti realni udeo bolesti RT u ukupnom morbiditetu. Učešće u mortalitetu je mnogo veće nego što moderne statistike prikazuju, jer po njima karcinom pluća nije u RT već u grupi malignih bolesti.
U medicini 20. veka, plućna tuberkuloza je bila bolest No. 1, ali je već poslednjih decenija to prestala biti, i ustupila mesto hroničnim opstruktivnim, i naravno malignim bolestima.


U tom kontekstu, profesionalna udruženja pulmologa su formulisala dva dokumenta: GINA (Global Initiative for Asthma) za dijagnostiku i terapiju bronhijalne astme i GOLD (Global Obstructive Lung Disesases), za dijagnostiku i terapiju HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća), a celi svet se uključio u kampanju protiv pušenja, uveren da je pušenje najjači uzrok hroničnih bolesti i smrti od bolesti RT. Na njima se najvećim delom zasniva ovaj tekst.
U našoj sredini i u vremenu tranzicije koje nas već decenijama pritiska, ovi svetski trendovi se ne sprovode iskreno, zanemaruju ih ili potiskuju neki drugi parcijalni interesi, bilo same medicinske struke u kojoj nije rešen status lekara, bilo društva u kojem nije rešen socijalni status bolesnika ostalih bez posla i socijalnog osiguranja, bilo farmaceutske ili duvanske industrije. Nije redak slučaj da se jedna poseta privatnom lekaru završi primanjem “intravenskog koktela” od tri leka, dobijanjem recepata za još 3-4 leka koji se uzimaju oralno ili inhaliraju, i plaćanjem desetak hiljada dinara.
Sticajem okolnosti, knjžica Respiratorni trakt dolazi kao poslednja u nizu Priručnika za terapiju, sve u nadi da će proizvesti neki pozitivni efekt kod lekara, da će pojačati promociju tri velika projekta: GINA, GOLD i prekid pušenja, te da će bar neki bolesnik od toga imati korist, a neki od zdravih se neće razboleti.
Radi kompletnosti uvida u respiratornu patologiju i terapiju, u tekst su uključeni i kratki osvrti na neke retke ali teške bolesti i sindrome (Plućna embolija, Plućna hipertenzija, Pleuritis, Cistična fibroza i Sarkoidoza), kao i na neke česte resporatorne sindrome koji dobijaju status posebnih kliničkih entiteta (Kašalj i Štucanje).
U kontekstu svega pomenutog, na ovaj Priručnik treba gledati kao na dopunu opštim naporima za unapređenje farmakoterapije kroz olakšanu orijentaciju lekara za izbor leka i doze za konkretnog bolesnika, u oblasti koja je realno veliki teret i za lekare i za bolesnike.
U Beogradu, Februara 2011.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bolesti organa za disanje
Ostali naslovi iz oblasti: Farmacija

Izdavač: Integra; 2011; latinica; 17 cm; 260 str.; 978-86-87907-06-5;