knjizara.com
Respiratorni trakt (priručnik za terapiju bolesti respiratornog trakta)

Tomislav Kažić (autor)

Respiratorni trakt (priručnik za terapiju bolesti respiratornog trakta)
rasprodato

Bolesti respiratornog trakta (RT) jesu jedan od vodećih faktora morbiditeta, i čest razlog za posete lekaru opšte medicine i pulmologu, iako mnogi lakši oblici bolesti i ne dođu do lekara jer ih bolesnici prepoznaju kao prolazne tegobe i rešavaju ih samolečenjem. Zato je teško proceniti realni udeo bolesti RT u ukupnom morbiditetu. Učešće u mortalitetu je mnogo veće nego što moderne statistike prikazuju, jer po njima karcinom pluća nije u RT već u grupi malignih bolesti.
U medicini 20. veka, plućna tuberkuloza je bila bolest No. 1, ali je već poslednjih decenija to prestala biti, i ustupila mesto hroničnim opstruktivnim, i naravno malignim bolestima.
U tom konteks

tu, profesionalna udruženja pulmologa su formulisala dva dokumenta: GINA (Global Initiative for Asthma) za dijagnostiku i terapiju bronhijalne astme i GOLD (Global Obstructive Lung Disesases), za dijagnostiku i terapiju HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća), a celi svet se uključio u kampanju protiv pušenja, uveren da je pušenje najjači uzrok hroničnih bolesti i smrti od bolesti RT. Na njima se najvećim delom zasniva ovaj tekst.
U našoj sredini i u vremenu tranzicije koje nas već decenijama pritiska, ovi svetski trendovi se ne sprovode iskreno, zanemaruju ih ili potiskuju neki drugi parcijalni interesi, bilo same medicinske struke u kojoj nije rešen status lekara, bilo društva u kojem nije rešen socijalni status bolesnika ostalih bez posla i socijalnog osiguranja, bilo farmaceutske ili duvanske industrije. Nije redak slučaj da se jedna poseta privatnom lekaru završi primanjem “intravenskog koktela” od tri leka, dobijanjem recepata za još 3-4 leka koji se uzimaju oralno ili inhaliraju, i plaćanjem desetak hiljada dinara.
Sticajem okolnosti, knjžica Respiratorni trakt dolazi kao poslednja u nizu Priručnika za terapiju, sve u nadi da će proizvesti neki pozitivni efekt kod lekara, da će pojačati promociju tri velika projekta: GINA, GOLD i prekid pušenja, te da će bar neki bolesnik od toga imati korist, a neki od zdravih se neće razboleti.
Radi kompletnosti uvida u respiratornu patologiju i terapiju, u tekst su uključeni i kratki osvrti na neke retke ali teške bolesti i sindrome (Plućna embolija, Plućna hipertenzija, Pleuritis, Cistična fibroza i Sarkoidoza), kao i na neke česte resporatorne sindrome koji dobijaju status posebnih kliničkih entiteta (Kašalj i Štucanje).
U kontekstu svega pomenutog, na ovaj Priručnik treba gledati kao na dopunu opštim naporima za unapređenje farmakoterapije kroz olakšanu orijentaciju lekara za izbor leka i doze za konkretnog bolesnika, u oblasti koja je realno veliki teret i za lekare i za bolesnike.
U Beogradu, Februara 2011.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bolesti organa za disanje
Ostali naslovi iz oblasti: Farmacija

Izdavač: Integra; 2011; latinica; 17 cm; 260 str.; 978-86-87907-06-5;