knjizara.com
Kardiovaskularni lekovi (priručnik za terapiju)

Tomislav Kažić (autor)

Kardiovaskularni lekovi (priručnik za terapiju)
rasprodato

Prvobitno, ova knjižica je nastala iz potrebe da se pojednostavi i skrati veza između teorije i prakse, da se uspostavi ravnoteža između Medicine zasnovane na dokazima i Medicine po meri bolesnika, i da lekaru bude pri ruci realan izbor lekova, doza i preparata koji se danas nalaze u apotekama i bolnicama. Prvo izdanje iz 2004. pripada prošlosti, a i drugo iz 2008. je bilo brzo podeljeno i rasprodato. Potreba za informacijama ovakve vrste je izgleda trajna jer ima mnogo inovacija.
Za lečenje bolesti srca i cirkulacije u svetu vlada veliko interesovanje s obzirom na vodeće mesto kardiovaskularnog mortaliteta. Farmac

eutska industrija i akademska medicina intenzivno rade da ponude inovacije koje bi odgovorile očekivanjima bolesnika i društva u celini.
Održavaju se Simpozijumi i Kongresi, izdaju Preporuke, štampaju monografije i udžbenici, da se lekari što bolje upoznaju sa najnovijim lekovima i metodama lečenja kod pojedinih indikacija.
U tom smislu se na ovo 3. izdanje može gledati kao na selektivne izvode iz tri nedavno objavljene knjige: KLINIČKA KARDIOVASKULARNA FARMAKOLOGIJA, 5. izdanje urednika T. Kažića i M. Ostojića iz 2009., LEKSIKON BOLESTI I LEKOVI grupe autora iz 2006. i GOTOVI LEKOVI 12. izdanje knjige T. Kažića iz 2009. Obimno su korišćene i Preporuke Evropskog i Američkog udruženja kardiologa (ESC i ACC/AHA) publikovane u periodu 2005-2010. za bolesti obuhvaćene ovim tekstom. Neprekidno informisanje iz uglednih časopisa se podrazumeva. Zato je bilo neophodno preneti ili konstruisati preko 70 tabela, a da se izbegnu suvoparnost i dogmatizam, tekst je osvežen aktuelnim dilemama, kontraverzama i neslaganjima eksperata, čega ima u više oblasti terapije. Time se lekar čitalac stimuliše da proverava svoje stavove i praksu. Džepna knjiga inače pruža uslove za prisniji kontakt sa tekstom.
Uložen je trud da se potrebne informacije prikažu koncizno, a da se pri tom ne umanji njihov značaj, a posebno da se one predstave kritično, objektivno koliko je to moguće, i prečišćene od marketinga svake vrste.
Veliku zahvalnost dugujem Prof. Dr Bosi Vujisić-Tešić i Prof. Dr Zorani Vasiljević za inicijalne podsticaje i korisne primedbe.
U Beogradu, oktobra 2010.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kardiologija
Ostali naslovi iz oblasti: Farmacija

Izdavač: Integra; 2010; latinica; 17 cm; 318 str.; 978-86-87907-04-1;