knjizara.com
Neurofarmakoterapija / Psihofarmakoterapija (priručnik)

Tomislav Kažić (autor)

Neurofarmakoterapija / Psihofarmakoterapija (priručnik)
rasprodato

Lekovi koji deluju posredstvom CNS imaju veliki značaj u medicini, i koriste se primarno u terapiji dobro definisanih neuroloških bolesti, psihičkih poremećaja i duševnih bolesti, ali i kod raznih somatskih tegoba nastalih na nervnoj bazi. Osim toga, mnogo sveta redovno uzima u obliku napitaka i na druge načine, ali bez intervencije lekara, supstance koje stimulišu ili deprimiraju CNS: alkohol, kafa, čaj, nikotin, marihuana, opijati i druge droge.
Razvoj moderne medicine uključujući neurologiju i psihijatriju ide tokovima koji se sve više oslanjaju na upotrebu lekova, te je upotreba neurofarmaka i psihofarmaka u neprestanom blagom porastu, i sada na svakom 4.-5. receptu je

naziv nekog od ovih lekova. Upotreba neurofarmaka i psihofarmaka se pomera iz domena specijalista ka ordinacijama lekara opšte medicine, a i bolesnici sa blagim oblicima neuroloških i psihičkih tegoba često pristupaju samolečenju, dolazeći do lekova mimo zakonskih propisa stimulisani nekritičkim napisima u štampi, na televiziji ili preko interneta.


Ostali naslovi iz oblasti: Farmacija

Izdavač: Integra; 2011; latinica; 17 cm; 253 str.; 978-86-87907-03-4;