knjizara.com
Antologija srpskih pripovedača XIX i XX veka

Miroslav Josić-Višnjić (autor)

Antologija srpskih pripovedača XIX i XX veka
rasprodato

Ovaj ugledni pripovedač i romansijer sačinio je osobenu i provokativnu antologiju srpske pripovetke u toku dva veka od Bogoboja Atanackovića do Mihajla Pantića. Knjiga je podeljena u dva odeljka. Prvi deo čini priređivačev lični izbor, a drugi predstavlja "antologiju antologija" u kojem su uvršteni pripovedači zastupljeni u više od sedam antologijskih izbora. Antologija je već izazvala veliku pažnju stručne i čitalačke javnosti i, kao i svako delo ove vrste, otvorila nove "sporove".
Iz predgovora priređivača:
"Znam da svi oni koji bolje od mene poznaju srpsku književnost mogu da kažu da postoji nekoliko dobrih antologija srpske lirike (Popovićeva ili Pavlovićeva, na primer), ali da niko do danas još nije napravio hvale vrednu antologiju srpske pripovetke (ili proze). A pripovetka pisana srpskim jezikom je, od sredine prošlog do kraja ovog krvavog veka, možda i najžilaviji žanr u našoj lepoj književnosti.
Svi najznačajniji srpski prozni pisci pisali su i pripovetke. A među njima ima i onih koji su jedino priče pisali (Laza Lazarević, Grigorije Božović ili Veljko Petrović, na primer). U ovom veku najviše ipak ima onih koji su, posle prvih značajnih pripovedačkih knjiga (Miodrag Bulatović, Antonije Isaković ili Danilo Nikolić, na primer), okrenuli se romanu, "velikoj maturi" svake književnosti."...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije , , Pripovetke

Izdavač: Filip Višnjić; 1999; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 600 str.; 86-7363-223-4;