knjizara.com
700 godina klasične muzike + 8 CD
muzička riznica od srednjeg veka do modernog doba

grupa autora (autor)

700 godina klasične muzike + 8 CD
rasprodato

SREDNJI VEK I RENESANSA Duhovnost i obnova
Legendarni trubaduri i minstreli, ljudi i stilovi, poneće vas u zlatno doba kad su religija i muzika bile jedno. Osetite dubinu kompozicija HILDEGARDE BINGENSKE – kao što je njena O Pastor animarum, MONTEVERDIJA i njegovog Dolcissimo Uscignolo i DAULENDA i njegove Galijarde Erla od Eseksa, koje su, uz vredna dela nepoznatih autora – Puer natus est i Dum Praesulis almi – utrle zvučne staze ova dva veličanstvena muzička razdoblja.

BAROK Misticizam i priroda
Ovaj zaista očaravajući period u istoriji muzike iznedrio je besprekornu umetnost nadahnutih kompozitora. Iako su teme

baroknih kompozicija i dalje odražavale religijska osećanja, pojavila su se i dela okrenuta ljubavi i prirodi. VIVALDIJEVO Proleće iz Četiri godišnja doba, BAHOV Isus, radost ljudskog stremljenja, HENDLOVA Horska Aleluja iz Mesije i ALBINONIJEV Adađo u ge-molu samo su neki od bisera baroka.

KLASICIZAM Sloboda i izražavanje
Kompozitori su u klasicizmu uživali slobodu da komponuju bez uplitanja crkve i plemstva. U tom periodu pojavio se prvi pijanoforte – moderni klavir, koji je iznedrio predivne menuete, sonate i koncerte. MOCART je savršeno komponovao svoju Simfoniju br. 40 u ge-molu i Malu noćnu muziku; BETOVEN je napisao remek-dela poput Pete simfonije u ce-molu i čuvene Ode radosti, dok je ŠUBERT nadahnuo sve buduće generacije neprolaznom kompozicijom Ave Maria.

ROMANTIZAM Ljubav i ples
U ovom burnom periodu cvetale su emocije i inovacije, kršena su pravila, a rođen je i najpopularniji žanr klasične muzike – valcer. Pokrenite telo i duh u besprekornom ritmu JOHANA ŠTRAUSA MLAĐEG i njegovog valcera Na lepom plavom Dunavu, kao i Velikog valcera iz Labudovog jezera PETRA ILIČA ČAJKOVSKOG. Podsetite se čari MENDELSONOVOG Svadbenog marša, ŠOPENOVE Etide br. 3 u E-duru (Tuga) i LISTOVOG neodoljivog Sna o ljubavi br. 3 u As-duru.

MODERNO DOBA Evolucija i talenat
Na svetskoj muzičkoj sceni pojavilo se mnoštvo muzičkih stilova, a jedina granica bila je kompozitorova mašta. Talas novih, sofisticiranijih muzičkih instrumenata otvorio je neočekivane mogućnosti za kompozitore i dirigente. Uživajte svim čulima u delima kao što su ŠTRAUSOV Tako je govorio Zaratustra, RAVELOV Bolero, ELGAROV Svečani i ceremonijalni marš br. 1 i iznenađujući spoj klasične muzike i džeza koji je jedino GERŠVIN mogao da iznedri očaravajućom Rapsodijom u plavom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kompozitori
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Mladinska knjiga; 2011; latinica; 27 cm; 104 str.; 978-86-7928-328-3;