knjizara.com
Feručo Buzoni

Buzoni je rođen 1866. godine, a prve pouke u muzici dobio je od svog oca, klarinetiste, koji je uticao na to da vrlo rano postane virtuozni pijanista. Takođe, još u ranoj mladosti je počeo i da komponuje. Buzonijeva muzika počiva na kompleksnim kontrapunktskim strukturama, koje najčešće nisu atonalne, ali je ponekad veoma teško odrediti centar kojem gravitiraju. Inspiraciju je pronalazio u delima Johana Sebastijana Baha i Franca Lista, a u poznom stvaralačkom periodu njegov opus su obeležile neoklasične crte, kao i upotreba muzičkih materijala koji evociraju stvaralaštvo Volfganga Amadeusa Mocarta.
Feručo Buzoni držao je časove kompozicije i klavira, a jedan od njegovih najpoznatijih studenata bio je Kurt Vajl. Tokom njegovog života, Buzonijeva muzika ostala je u senci njegove pijanističke karijere, ali je ostvarila značajan uticaj na kasnije generacije kompozitora, među kojima su Džon Kejdž i Morton Feldman, čiji su radovi obeležiili drugu polovinu XX veka.

autor Feručo Buzoni

1 naslova [prikazano 1-1]

Feručo Buzoni

Broširani povez, Studio Lirica, 2014, ISBN: 978-86-87099-16-6, latinica
Smela, proročka vizija budućnosti muzike. Ovaj spis je doneo jedan od prvih i najuticajnijih pogleda na novi muzički jezik za XX vek. Niz eseja u ...
U korpu 605 din