knjizara.com
Sve priče

Aleksandar M. Gatalica (autor)

Sve priče
rasprodato

Aleksandar Gatalica je majstor price i pripovedanja. Pripovedacke knjige ili ciklusi pripovedaka koje su se našle objedinjene u ovoj knjizi: Mimikrije (1996), Beograd za strance (2004) i Dnevnik poraženih neimara (2006), sa njihovim tematskim i poetickim razlikama, sasvim su jasan dokaz kako ovaj pisac avangardna iskustva proze između dva svetska rata i modernistička iskustva iz šezdesetih godina prošloga veka osavremenjuje duhom i osećajnošcu našega vremena. Pri tome, on nikada ne gubi vezu sa onim što je najbolje u klasičnoj priči koja treba da bude, a kod njega i jeste, psihološki produbljena, umetnički istinita i, svakako, zanimljiva. Na tim temelj

ima Gatalica gradi prepoznatljivu, svoju pripovetku koja pripada samom vrhu savremene srpske proze.
Petar Pijanović

Gatalica je u knjizi pripovedaka Mimikrije nanizao prerade motiva i stilova Borhesa, Mana i Bucatija, a sa naše strane gatao je u poetiku Basare, Pavića i Kiša. U Mimikrijama Gatalica pokazuje zavidno umeće persiflaže i ironije, groteske i ironije. Gatalica je ispisao niz preozbiljnih šala i neozbiljnih poruga koje će dobrom znalcu književnosti delovati kao privlačan poligon za poetičke eksperimente. Ovaj pisac, međutim, nije mogao ovim autorima da oda veće priznanje, nego što im je posvetio svoje mimikrije.
Aleksandar Jerkov

U literarnoj fantastici privrženom vodiču Beograd za strance prolazimo kroz lavirinte neuhvatljivog i uvek pomalo zagonetnog Beograda. Ovaj Beograd se ne penje nebu pod oblake Balkanskom ulicom, već je – sav bivši i nepostojeci – baš strancima poklonio čar otkrica. Junaci ovih pripovedaka imaju eleganciju ruskih kneževa u osvit Oktobarske revolucije.
Draško Ređep

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 405 str.; 978-86-10-01449-5;