×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Veliki rat

Aleksandar M. Gatalica (autor)

Veliki rat
rasprodato

Ninova nagrada za roman 2012. godine.
Nagrada Meša Selimović 2012. godine
Veliki rat je prvorazredna senzacija naše književnosti.
D. Ređep

Povest o Velikom ratu, u širokom prostornom i vremenskom planu, (četiri godine rata, sva evropska bojišta, sve suprotstavljene strane), utemeljen na mnoštvu istorijskih realija, besprekorno obogaćen simboličkim, nadrealnim i fantastičnim, spojio je fizičko i metafizičko egzistiranje u polifonu priču o nepobitnoj istorijskoj činjenici, koja u romanu dobija sasvim novo značenje.
Protagonisti Velikog rata su krunisane glave, revolucionari, umetnici, žbiri, proizvođači imalina i krojačice. Prodavci začina, kom

pozitori, lekari, budući diktatori, izgladnele prodavačice ljubavi, kafedžije i mužici što predsmrtno progovaraju nepoznatim jezicima. Deca i starci. Muškarci i žene. Oni, što su hteli da leče sujetu i hrane ego i oni, što su plakali nad smrću neprijateljskih vojnika.
Veliki rat je istorijsku realiju svetskog sukoba i njen hronotop upotrebio da bi kazao večnu misao: Gotovo svi su u ranjenoj Evropi u rodu: stričevi udaraju na bratance, očevi na ćerke udate u tuđini, dedovima su unuci krvni neprijatelji... Ovo je sublimacija svevremenske priče o odnosu dobra i zla, o dualizmu čovekovom, kroz sukob tvoračkog i destruktivnog, Erosa i Tanatosa.
Veliki rat je svet u malom, vavilonsko višeglasje nesrećnih jurišnika na tron ideje, slave, trajanja.
Ana Stišović Milovanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2. izdanje, 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 480 str.; 978-86-519-2389-3;