knjizara.com
Srbija 1941.

Bojan B. Dimitrijević (autor)

Srbija 1941.
rasprodato

Srbija 1941. je nova knjiga dr Bojana Dimitrijevića, jednog od vodećih srpskih stručnjaka za period Drugog svetskog rata. Autor je napisao istorijsku sintezu o jednoj od najtragičnijih godina u istoriji srpskog naroda. Šta je dovelo do sloma 6. aprila 1941? Da li je raspad Kraljevine Jugoslavije bio neminovan? Šta je dovelo do građanskog rata pod okupacijom?
Na ova, i mnoga druga pitanja autor je odgovorio detaljno i sintetički. Knjiga je napisana na osnovu najnovijih arhivskih istraživanja i predstavlja pomak u svojoj oblasti.

Iz predgovora knjige Srbija 1941.
„Mnoge dileme i pouke iz 1941. ostale su u tami istorije, zamračene navodnom pobedom iz 1945. godine. Srbi su u p

osleratnoj Jugoslaviji smatrali da su na pobedničkoj i pravednoj strani istorije. Ipak, novi istorijski događaji iz 1990-ih godina pokazali su iste greške i slične posledice po srpski narod – koji je ipak izbegao masovno ubijanje, ali ne i iseljenje sa svojih vekovnih ognjišta i teritorija. Devedesetih godina su se tako protiv Srba našli ne samo protivnici iz 1941, već i srpski saveznici iz te godine. Skorašnje dugotrajne javne rasprave o rehabilitacijama aktera događaja iz 1941 (pa sve do 1945) bile su dodatna okolnost koja je samo produbljivala jaz u smanjenom i rasparčanom srpskom narodu u današnjici.
Još gore, pojava i širenje društvenih mreža uticali su na devalvaciju svih mogućih stavova i pružali mogućnost da svako svoje mišljenje javno predstavi i konfrontira. Od neke pouke ni traga ni glasa! Samo dodatno produbljivanje nacionalnih podela i beskonačno mudrovanje – nikome na korist. Dakle, istorijske lekcije iz tragedija prošlog vremena nisu bile naučene. Naprotiv, one su ponovljene od sinova i unuka neveselnika iz 1941. godine.
Ova knjiga ne nastaje sa idejom da reinterpretira činjenice, niti da ponudi „kontra-faktualnu“ istoriju u stilu: „šta bi bilo kad bi bilo?“ Njena ideja je da ponudi zaokruženu sliku 1941. godine kao prelomne u 20. veku za srpski narod. Dosadašnja istraživanja i publikacije su uglavnom nudili odvojene slike. One do Aprilskog rata i one posle njega za vreme okupacije i ustanka. Tako je činio i ovaj autor, baveći se pojedinim pitanjima koja su završavala ili počinjala te godine. Ideja knjige jeste da osam decenija kasnije ponudi zaokruženu sliku 1941. i razumevanje prelomnih događaja kojima je obilovala ta godina. Takođe, da oslika kontekst i atmosferu u kojima su se dogodili određeni događaji ili pojavile određene ličnosti.“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorja Srbije novog veka , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Catena Mundi:Institut za noviju istoriju Srbije; 2021; Broširani povez; ćirilica; 21 com; 382 str.; 978-86-7403-251-0;