knjizara.com
Preokret: Jugoslavija i Bugarska u završnoj fazi Drugog svetskog rata

Boris Tomanić (autor)

Preokret: Jugoslavija i Bugarska u završnoj fazi Drugog svetskog rata
1650 din
U korpu

„Preokret“ Borisa Tomanića je uvid u turbulentne odnose između Jugoslavije i Bugarske tokom i posle Drugog svetskog rata.
Knjiga istražuje diplomatske preokrete, vojne sukobe i moguću federaciju, dok otkriva uticaj velikih sila na ove promene.
Esencijalno delo za razumevanje kompleksnih balkanskih odnosa.
Ova knjiga baca svetlo na istorijske, političke i diplomatske promene koje su uticale na obe zemlje. Posebno se fokusira na period od 1943. do 1946. godine. Analizira se kako su velike sile – Nemačka, Italija, SSSR, Velika Britanija i SAD – uticale na odnose Jugoslavije i Bugarske. Istražuje pol

itičke prevrate, vojne strategije i diplomatske pregovore koji su karakterisali ovaj period. Takođe se bavi odnosima između komunističkih partija Jugoslavije i Bugarske i njihovim zajedničkim naporima u borbi protiv Osovinskih sila.
Jugoslavija i Bugarska u završnoj fazi Drugog svetskog rata, ali i nakon njegaKnjiga Preokret Borisa Tomanića završava analizom posleratnih događaja koji su doveli do značajnih promena u odnosima između ovih dveju balkanskih nacija, uključujući njihovu obnovu diplomatskih odnosa i ulogu koju su igrale na Pariskoj mirovnoj konferenciji??.

Recenzije:
Prof. dr Aleksandar Životić
U raznim pregrupisavanjima vladajućih krugova obe zemlje, ali i onih organizacija koje su grabile ka vlasti, čini se da je presudnu ulogu odigrala zvanična Moskva, ali uz neskrivenu saglasnost Londona i Vašingtona. U sučeljavanju tri velike sile, Jugoslavija i Bugarska prepuštene su Sovjetskom Savezu.
Dr Bojan Dimitrijević

Bugarska je ulaskom sovjetske armije na njenu teritoriju septembra 1944. prešla sa strane sila Osovine na savezničku stranu. Tako se od okupatorske vojske, koja je za račun Nemačke održavala red i mir u okupiranoj Srbiji, pa i činila pojedine zločine, skoro za tren pretvorila u savezničku vojsku.
Dr Petar Dragišić

Autor tretira problematiku povlačenja bugarske okupatorske vojske iz okupiranih delova Jugoslavije, ulaska Crvene armije u Bugarsku, kao i složen proces pregovaranja sila pobednica (Sovjetskog Saveza, Velike Britanije i SAD) o političkom i društvenom uređenju posleratne Jugoslavije i Bugarske.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 523 str.; 978-86-7403-287-9;