knjizara.com
Si Đinping - Kineski san

Aleksandar Novačić (autor)

Si Đinping - Kineski san
990 din
U korpu

Životni put Si Djinpinga obeležile su velike nade pedesetih godina prošlog veka, mračni dogadjaji šezdesetih, pobeda razuma sedamdesetih, te vrtoglavi ekonomski i društveni napredak osamdesetih, navodi se u uvodu knjige.
Si je došao na čelo Kine nakon što je ona već postala druga svetska sila, s ambicijom da je preobrati u vodeću snagu sveta.
Knjiga je i o tome koliko se Kina poslednjih godina promenila i šta njena dramatična promena znači za svet.
Grandiozni ekonomski projekat "Jedan pojas, jedan put" predstavlja alternativu sadašnjem svetskom poretku i nudi saradnju od obostrane koristi partnera, bez političkih ili ideolških uslova.
Aleksandar No

vačić je novinar sa 15-godišnjim iskustvom dopisnika iz Pekinga. Diplomirao je političke nauke na Beogradskom univerzitetu. Niz godina radio je u jugoslovenskoj novinskoj agenciji TANJUG i agenciji Beta. Bio je dopisnik iz Kine i za agenciju Fonet, listove Borba, Naša Borba, Večernje novosti, Nova Makedonija i nedeljnik NIN.
U Kinu je prvi put kao dopisnik došao 1976, u godini Velikog tangšanskog zemljotresa, smrti Mao Cetunga, hapšenja "Četvoročlane bande" i kraja Kulturne revolucije. Od tada iz prve ruke izveštavao o procvatu "Kineskog proleća" i bio je medju prvim stranim dopisnicima koji su posetili "zatvorene" kineske provincije i zone prvih ekonomskih reformi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kina
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filip Višnjić; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 273 str.; 978-86-6309-202-0;