knjizara.com
Kina - II tom

Edvard Raderfurd (autor)

Kina - II tom
1274 din
Stara cena: 1499 din
U korpu

Autor svetskih bestselera Pariz, Njujork i Ruska

Epski opis velikog sukoba Istoka i Zapada

Edvard Raderfurd je oduševio milione čitalaca veličanstvenim, opsežnim istorijskim sagama koje pripovedaju istoriju ikoničnih mesta tokom više pokolenja. U knjizi Kina Raderfurd vodi čitaoce u raskošno i očaravajuće okruženje Srednjeg kraljevstva, dramatizujući epohu u kojoj je kolonijalna pohlepa zapadnih sila razbila stabilnost carstva starog dve hiljade godina, a Kinezi su uzvratili napad na način koji odjekuje i danas.

Priča počinje 1839. godine, u praskozorje Prvog opijumskog rata. Opijumska zavi

snost desetkuje kinesko stanovništvo dok mladi naučnik prati svog gospodara mandarina u pohodu u kojem, po carevom naređenju, treba da spreče prodaju opijuma. Istovremeno, jedan engleski trgovac stiže u luku Kanton (Guangdžou), sa željom da se obogati trgujući opijumom. Tako počinje epska priča o borbi Kine da spase svoje drevne posede i kulturu od prevlasti zapadnjačkih sila, od Opijumskih ratova preko Tajpinške bune, britanskog uništenja Letnje palate, Bokserskog ustanka i duge vladavine Zmajske carice koja je kulminirala revolucijom 1911. godine, kada se rodila moderna kineska država.

Upoznajemo mladu seljanku koja se bori protiv krutih tradicija svog naroda, mandžurske carice iz dinastije Ćing, i ratnike, moćne evnuhe iz Zabranjenog grada, neobuzdane engleske vojnike i usrdne misionare, lukave kineske gusare i mudre filozofe, umetnike, konkubine, prevarante i heroje.

„Bravo za ovaj opširni, složeni i krajnje intrigantni portret Kine u XIX veku.“
– Times

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kina , Istorijski
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 464 str.; 978-86-521-4668-0;