knjizara.com
Bulgakov - pisma Staljinu

Aleksandar Novačić (autor)

Bulgakov - pisma Staljinu
rasprodato

Počev od bezbednosnih izveštaja šefa zloglasne OGPU Genriha Jagode, delova nedovršene disertacije jugoslovenskog disidenta Nikolaja Nikolajeviča, do dostava Bulgakovljeve kućne pomoćnice Anuške, što je svojevremno prolila ono ulje na tramvajske šine i od koje je počeo lanac nesreće opisan u romanu “Majstor i Margarita”.

Autor opisuje događaje za koje je teško zaključiti da li predstavljaju istorijske činjenice ili književnu fantaziju – što je u skladu i ravnoteži s osaćenjem i viđenjem sveta i književnosti samog Bulgakova, u čijim je delima nemoguće povući pravu liniju i odrediti gde jedno prestaje, a drugo počinje.

Novačićeva knjiga smešta

književnu, političku i etičku polemiku Staljina i Bulgakova na scenu večnog sukoba homo politicusa i homo poeticusa, borbe između banalne sile i krhke fantazije. U jednom plemenitijem, ali i melanholičnijem smislu, Novačićeva knjiga svedoči o večitom sukubu “proze” i “poezije” u ljudskoj egzistenciji, sukobu posle kojeg nema pobednika i poražanih, ali ostoje uteha. Bar kada je o umetniku i umetnosti reč.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Dobar naslov; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 185 str.; 978-86-86471-41-3;