knjizara.com
Selected Essays
on Serbian and Russian literatures and history

Nikola Moravčević (autor)

Selected Essays
rasprodato

Knjiga Selected Essays Nikole Moravčevića predstavlja reprezentativan izbor eseja i studija jednog od najvažnijih savremenih slavista. Tokom svoje naučne karijere na Univerzitetu u Čikagu Nikola Moravčević je posebnu pažnju posvetio srpskoj i ruskoj književnosti XIX i XX veka. Iz ruske književnosti najviše se bavio delom Čehova i Dostojevskog. Njegovo zanimanje za srpsku književnost podrazumeva vrlo veliki raspon, od epske poezije i Njegoša, preko prote Mateje Nenadovića i Petra Kočića, do Ive Andrića, Miloša Crnjanskog i Dobrice Ćosića.

Ključna tema u književnoistorijskom opusu Nikole Moravčevića jeste odnos književnosti i istorije. Ovaj autor se povodom već

ine pisaca koje je izučavao bavi pitanjem kako se veliki istorijski događaji preseljavaju u književnost i kako oni tu dobijaju preko potrebno razumevanje. Dva eseja u knjizi Selected Essays na prvorazredan način tumače srpsko-ruske odnose u doba Prvog srpskog ustanka. Eseji Nikole Moravčevića objavljeni su na engleskom jeziku, na kome su napisani i na kome su objavljivani u najprestižnijim književnim listovima i časopisima.

Osim što objavljuje lucidna tumačenja velikih dela moderne srpske i ruske književnosti, ovo izdanje eseja Nikole Moravčevića može da posluže i kao odličan način za učenje engleskog jezika, budući da se citati iz srpske književnosti objavljuju uporedo - na srpskom i na engleskom jeziku. Tekst “Književnost o velikim istorijskim događajima” objavljen je na srpskom jeziku, pa se tako i donosi u ovoj knjizi.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Stubovi kulture; 2005; latinica; 21 cm; 267 str.; 86-7979-116-4;