knjizara.com
Grof Sava Vladislavić

Nikola Moravčević (autor)

Grof Sava Vladislavić
rasprodato

Istorijski roman o grofu Savi Vladislaviću, jednoj od najuzbudljivijih ličnosti srpske istorije, uticajnom diplomati na dvoru cara Petra Velikog i carice Katarine, čoveku koji je odredio granicu između Rusije i Kine.
Priča o čudesnom usponu čoveka koji je od Hercegovine i Dubrovnika, potom Carigrada i Venecije, baveći se trgovačkim poslom, postao vodeći diplomata najznačajnijih ruskih careva i tajni savetnik na dvoru u Moskvi i Petrogradu.
Roman N

ikole Moravčevića opisuje uspon Save Vladislavića u trgovačkim i diplomatskim poslovima, kao i njegove misije u Carigradu, u Veneciji, u krajnjem Sibiru ili u Kini koje postaju istinske avanture jednog najrazličitijim i najizazovnijim događajima bogatog i ispunjenog života.
Prateći život grofa Save Vladislavića, Moravčevićev roman živopisno osvetljava i jednu od najuzbudljivijih epoha u ukupnoj istoriji Rusije. To je vreme cara Petra Velikog i carice Katarine, vreme uspona i padova, vreme velikih iskušenja, ali i vreme velikih promena koje su trajno odredile buduću istoriju Rusije.
Uvek u susretu s velikim događajima svog vremena, grof Sava Vladislavić se zbog dokazanih sposobnosti i nesumnjive posvećenosti brzo po dolasku u Rusiju našao u blizini cara, u samom srcu imperatorskog dvora, kao upečatljiva figura u zbivanjima na dvorovima Moskve i Petrograda.
U romanu Grof Sava Vladislavić posebno plene epizode u kojima Vladislavić diplomatskim umećem spasava cara Petra u izgubljenoj situaciji posle bitke na Prutu, epizode u kojima spasava Puškinovog pretka najpre od ropstva, a potom od progonstva na kinesku granicu, grofova posvećenost Balkanu i pokušaji da se u punoj snazi otvori Istočno pitanje, ili pak pregovori o rusko-kineskoj granici kao misija Savinog života.
Ako je grof Sava Vladislavić u svemu čega se poduhvatio u trgovačkom i diplomatskom životu bio uspešan, njegov privatni život u Rusiji ostaje u senci strašnih porodičnih tragedija.Povezujući biografiju izuzetne ličnosti jedne istorijske epohe i sliku same epohe, kao i javne i privatne istorije, Moravčevićev Grof Sava Vladislavić jedan je od najboljih istorijskih romana na srpskom jeziku u dugom nizu poslednjih godina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Arhipelag; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 226 str.; 978-86-523-0153-9;