knjizara.com
Beču na veru

Nikola Moravčević (autor)

Beču na veru
677 din
Stara cena: 847 din
U korpu

Istorijski roman o Velikoj seobi Srba i o Srbima u Ugarskoj u XVIII veku.
Moravčevićev roman je upečatljiva priča o drami sveta koji u Velikoj seobi pred turskom vojskom beži preko Save i Dunava, gde postaju vojni graničari u stalnoj borbi za svoja prava.
Moravčevićeva saga o Velikoj seobi i o Srbima u Ugarskoj prati velike istorijske događaje i obična zbivanja u ljudskoj svakodnevici, znamenite istorijske figure tog vremena i obične ljude uhvaćene u matici istorije.
Roman Be

ču na veru, na jednoj strani, pripoveda o sudbini porodice Vukčević koja se pred udarima istorijskih prilika sklanja iz Raške, da bi preko kratkog zadržavanja u Beogradu dospela u prostor Vojne granice. Slika istorije postaje pogotovu upečatljiva kada se predstavi njen udeo u pometenim životima običnih ljudi koji su se našli u sasvim novom okruženju, izvan dotadašnjeg životnog iskustva.
Na drugoj strani, ovaj roman rekonstruiše složene istorijske, političke i društvene okolnosti života izbeglih Srba i njihove dugovremene borbe za obećana nacionalna prava.
Posle godina temeljnog istraživanja Moravčević je napisao uzbudljiv istorijski roman u kome plene i zanimljivost pričanja i oživljavanje istorijskih događaja.
Na početku svakog od sedam poglavlja romana Beču na veru nalazi se po jedna istorijsko-geografska mapa podunavskog sveta u XVIII veku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Arhipelag; 2. izdanje, 2015; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 204 str.; 978-86-86933-95-9;