knjizara.com
Sati

An Rej (autor)

Sati
rasprodato

Biografija Erika Satija, objavljena je prvi put 1974. godine u ediciji ""Solfež"". Sadašnje izdanje, pregledano i prošireno, sadrži iscrpan popis muzičkih dela, novu diskografiju i sređenu bibliografiju.

""O kome govori ovaj otužni tekst? O poznatom Eriku Satiju, pet godina pre njegove smrti. Bez pravog prijatelja, bez deteta. Ali slavnom. U više navrata bio je u žiži hronike; tvrdoglavo istrajavajući na svojim idejama konačno je dobio ono što je želeo. Dakle, zašto zavideti Robinzonu na njegovom crncu Petku?

Međutim

, ni sam se nije zabavljao na svom pustom ostrvu koje je predstavljala njegova "kula od slonovače", soba u Arkeju u kojoj je živeo dvadeset sedam godina i u koju niko nije ušao za vreme njegovog života. Nakon njegove smrti ostali su mračni prozori, paučina, razno smeće, sakriveno ispod poklopca raštimovanog klavira, gomila prljavštine i uginulih insekata...

U istoriji muzike Satijeva muzika je bez roda. Zato se odmah prepoznaje. orkestar u kom se krevelji tuba, bojažljivo plaču flauta i violine; odlomak fuge, skala, mehanizam koji je naputu ka trećoj dobi; to je početak "Parade": podrugljiva poezija...

Taj usamljenik se potrudio da javno prikaže svoju samoću: lornjon, brada uvijena u špic, polucilindar, kišobran, uzana jakna, veoma kratke pantalone i prašnjave dokolenice...U boemskim krugovima, koje nikada nije prestao da posećuje, ovakvo "građansko" oblačenje nije bilo primereno; koštalo ga je poređenja sa Čaplinom... U svakom slučaju, ovakav kostim je izražavao više od originalnog: potrebu da bude primećen, prepoznatljiv; spoljašnji dokaz poniznosti, ali drske poniznosti...""

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kompozitori
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Kiša; 2007; latinica; 18 cm; 207 str.; 978-86-515-0067-4;