knjizara.com
Priče iz predgrađa Pejp

Jakob Izrael de Han (autor)

Priče iz predgrađa Pejp
770 din
U korpu

Priča o Samu i Jopu dirljiva je ali istovremeno i surova priča o neprihvaćenoj i neprihvatljivoj ljubavi. Smeštena u amsterdamsku narodsku četvrt Pejp na početku dvadesetog veka, prikazanoj naturalistički oporo ali i impresionistički senzibilno, ona je snažna i upečatljiva pripovest upravo zahvaljujući složenosti i životnosti likova kao i svojoj vanvremenskoj iskrenosti i modernizmu.
Objavljivanje De Hanovog prvenca 1904. odjeknulo je kao bomba: ne samo da je roman obilovao eksplicitnim homoerotičnim scenama već je bio pisan u prvom licu jednine, što je sugerisalo autobiografski karakter isposvesti. Na taj trag ih

je uostalom svesno naveo i sam autor koji je roman posvetio svom 23 godine starijem prijatelju, amsterdamskom lekaru i piscu Arnoldu Aletrinu, poreklom sefardskom Jevrejinu i velikom poborniku homoseksualne emancipacije. Taj De Hanov krik protiv prikrivenosti i hipokrizije skupo ga je koštao: izgubio je prijatelja, ili makar njegovu javnu podršku, a izgubio je i posao. De Hanu je trebalo dugo da se rehabilituje u literarnim krugovima u kojima je na kraju pre svega ostao poznat po svojoj poeziji. Roman „Priče iz predgrađe Pejp“ pao je u zaborav još za autorovog života. Tako je i moglo da se desi da se kao začetnik eksplicitne holandske homoerotske književnosti slavi Herard Reve (Gerard Reve) koji je stvarao više od pola veka nakon De Hana.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Holandska književnost , Homoseksualnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Zavet; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 224 str.; 978-86-7034-083-1;