Pobuna pevača psalama

roman

Maartent Hart (autor)

Pobuna pevača psalama

rasprodato

U svom prvom istorijskom romanu Pobuna pevača psalama, Marten ’t Hart oblikuje fascinantno i većim delom zaboravljeno vreme holandske istorije. U romanu je prikazan život malog brodovlasnika koji je napravio pogrešan korak, i našao se upleten u pobunu sirotinje. To je pobuna osiromašenih ribara, običnog naroda protiv „uglednika“. A sve je počelo sporom oko pevanja psalama.
Zasnovan na svedočanstvima o događajima iz XVIII veka, roman duhovito prikazuje pobunu ribara, mrežarica i bačvara zbog nametanja novog načina pevanja psalama u crkvi. U osnovi svega je pobuna onih koji nemaju ništa ili imaju premalo.


Glavni protagonista je Rumer Strombreker, sin pokojnog brodovlasnika. Protiv njegove volje žene ga Diderikom, bogatom gorostasnom naslednicom dva ribarska broda, tako da Rumer postaje brodovlasnik. Rumer je, kako se kaže u romanu, „nesposoban“ za zakonitu ogromnu ženu koja ga odbija jer stravično vonja na bajatu ribu. Međutim, u nezakonitoj vezi s mrežaricom Anom ima vanbračnog sina. Ona miriše neobično lepo i u nju je bio zaljubljen još kao dečak. Za sina niko ne zna, a sin ga mrzi. Izbija pobuna u kojoj je jedan od glavnih nasilnika i huškača Rumerov sin Žil Heldenvir – on jurca, vitla sekirom, preti i uništava sve na šta naiđe. Posle gušenja pobune, Žil je osuđen na dvanaest godina progonstva, duže nego bilo koji drugi pobunjenik. Ovde su se preplele porodična i društvena drama.

„Veličanstven roman!“
Slobodna Holandija

„Delo vrsnog pripovedača.“
Frizijski dnevnik

„Marten ’t Hart je jedan od retkih pisaca koji mogu naterati na gromoglasan smeh.“
NRC Handelsblad

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Holandska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mono & Manjana; 2009; Broširani povez; latinica; 21 cm; 221 str.; 978-86-7804-227-0;