knjizara.com
Okorela zemlja čuda i Kraj sveta

Haruki Murakami (autor)

Okorela zemlja čuda i Kraj sveta
rasprodato

Okorela zemlja čuda i Kraj sveta je zadivljujući spoj sajber-panka, kafkijanske fantazije, detektivskih romana i mitske građe. Ovaj neumorno dovitljivi roman, koji tako lako navodi aktivnu pažnju čitalaca celim svojim fantazmagoričnim tokom, napisao je zasluženo najpopularniji japanski književnik i za njega dobio uglednu nagradu Tanizaki. U romanu se, po poglavljima, naizmenično smenjuju dve precizno konstruisane paralelne priče sa elementima sf-a. Uz majsto

rski oslikane likove Kalkulusa, Čitača Snova i Senke, sredstvima koja kao da su primerenija drugim medijima, filmu i stripu, Murakami gradi likove luckastvog i genijalnog profesora, njegove bucmaste privlačne sedamnaestogodišnje unuke opsednute pink odećom i sklone razgovorima o seksu, podzemnih čudovišta, bibliotekarke, a među njima smešta i Boba Dilana, Lorin Bekol, kao i čitavu plejadu književnika, muzičara i filmskih stvaralaca kojima autor u ovom roman pravi svojevrstan omaž.

Murakami na vrlo osoben način zapravo istražuje prirodu ličnosti i ispituje da li smo potpuno definisani svojim iskustvima i sećanjima od kojih se sastoji naša svest. Ako bismo uklonili sve sećanje, kakva bismo osoba bili? Kako bi ličnost mogla da poseduje bilo kakve osobenosti sopstvenog individualiteta bez prizivanja događaja koji su usmerili i odredili njen razvoj? Ova neodoljiva igra u predvorju uma prava je poslastica za one koji tumače moć unutarnjih svetova.

"Tajanstven, nadnaravan i zabavan... fantastični svet ovog dela dostojan je jednog Kafke."
Philadelphia Enquirer

"Prepun akcije, neizvesnosti, čudnih likova, neočekivanih okolnosti... provokativno delo."
Los Angeles Times Review of Books

"Mešavina američke zabave i japanske strave."
Esquire

"Otkačeno, urnebesno, bizarno... sjajna, izuzetna knjiga."
Times (London)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2. izdanje, 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 487 str.; 978-86-7666-198-5;