knjizara.com
Nepomični životi

Ikezava Nacuki (autor)

Nepomični životi
rasprodato

U Japanu Ikezavu smatraju vodećim savremenim piscem (kratkih) priča. Kada je za priču „Nepomičan život“ 1987. godine dobio najveću književnu nagradu Japana, koja nosi ime slavnog Akutagave, bilo je jasno da su i čitaoci, i Ikezavine kolege pisci, ali i književna kritika, u njemu prepoznali novi, jasan, precizan i ozbiljan glas moderne japanske literature. A kada se zna koliko se u Japanu ceni kraća književna forma, onda ova kvalifikacija ima dodatnu težinu. Među onima koji se javno dive njegovom delu nalazi se i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kenzaburo Oe.

Ikezavina proza u osnovi deluje minimalistički i smelo istraživački. Ali, iz takvog, po d

efiniciji, odmaknutog položaja, sasvim u duhu najnovijih književnih stremljenja, on svoje junake i radnju, ponekad nenadanim obrtima suptilno smešta u (samo) posmatrajuće položaje. Tada gledamo slike upečatljivih likova koji, bilo da su usresređeni na snimke planina, nebeskih tela, trešanja u cvatu, morske obale, oniričke pejzaže, ili uspomene, zaprepašćujuće jednostavno otkrivaju isti takav smisao života. Njegova proza sadrži i tradicionalne i moderne elemente pričanja i prikazivanja.
Ona je neobična i po uranjanju junaka u introspekcije uz pomoć astrologije (preciznije bi bilo reći astrofizike), geologije, antropologije, biologije...
Možda i zato što u njegovu biografiju spada i to da je studirao fiziku... i da je živeo u Grčkoj ( u kojoj je, recimo uzgred, titlovao filmove Tea Angelopulosa na japanski i prevodio savremenu grčku poeziju)... i da je boravio u Iraku, pre rata... ali i da je prevodi sa engleskog jezika, osim ostalih, i knjige Džeka Keruaka i Kurta Vonegata.

Za svoju prozu dobio je još dve prestižne nagrade: Janićiro Tanizaki i Jomijuri.

Knjiga priča Nepomični životi nazvana je po nagrađenoj priči „Nepomičan život“. Sastoji se od četiri (duže) priče, u Japanu svojevremeno objavljene u nekoliko različitih knjiga.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Geopoetika; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 239 str.; 978-86-7666-167-1;