Narodna istorija SAD-a

Hauard Zin (autor)

Narodna istorija SAD-a

2249 din

U korpu

Ovo je provokativna, snažna i izuzetno važna knjiga, kapitalno delo jednog od mogućih pristupa istoriji. Ta se "narodna istorija" kloni navodno prelomnih datuma, jubileja i mitskih ličnosti već se usredsređuje na ono što srednjostrujaška istoriografija po pravilu zanemaruje: permanentni konflikt između izrabljivača i izrabljenih, elita i onih izvlaštenih i obespravljenih. Dominantne priče američke, ali i najvećeg dela ostalih nacionalnih istoriografija – one o "nacionalnom jedinstvu" i "progresu" – Zin dekonstruiše te, širokim potezom ali uz mnogo detalja, raskrinkava kao jeftinu masku za klasni konflikt između elita i eksploatisanih.

Isti se sukob, pokazuje Zin, nalazi u samom temelju američkog projekta i kapitalističkog uređenja uopšte, a s obzirom na potrebe isti se u pojedinim razdobljima u većoj ili manjoj meri izmešta u rasni, verski ili neki sličan manjinsko/identitetni spor.
Osim što je, uz izuzetan korpus citirane literature i opsežno istraživanje arhivske građe, ponudio alternativnu, mnogo opipljiviju verziju istorije onih ućutkanih devedeset i devet posto, Zin je napisao vrhunski ispripovedanu, emfatičku anatomiju narodnog otpora –hrestomatiju dokaza da prava ne dolaze sama od sebe, nego se za njih valja izboriti.
Narodna istorija SAD-a iz dana u dan je sve aktuelnija, a modelski je i te kako od koristi za razumevanje naših različitih "istorija" – pogotovo one koju nam s katedri često prezentuju kao našu i jedinu, a mi nemamo zapravo ništa s njom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: VBZ; 2014; Broširani povez; latinica; 24 cm; 792 str.; 978-86-7998-310-7;