knjizara.com
Vašingtonski sporazum 2020. : Kosovo - Jerusalim

Dejan Mirović (autor)

Vašingtonski sporazum 2020. : Kosovo - Jerusalim
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Da li je Vašingtonski sporazum pobeda srpske diplomatije ili još jedan korak ka konačnoj predaji Kosova i Metohije?
Zašto se krije istina o ovom dokumentu i ponižavajućim odredbama koje ćemo morati da ispunimo?
Nova knjiga dr Dejana Mirovića neće vas ostaviti ravnodušnim.
„Vašingtonski sporazum je posledica i unutrašnje vladajuće srpske politike ili vrste politike koju Karl Šmit definiše kao mešavinu karijerne korupcije, trikova i manipulacija, intriga i pomame za vlašću i čiji je krajnji ishod redukovanje države i anarhija.“ Dejan Mirović

>U svojoj novoj knjizi ugledni pravnik i univerzitetski profesor Dejan Mirović nastavlja tamo gde je stao sa knjigom Briselski sporazum. Detaljno i argumentovano analizirao je geopolitičke, pravne i unutrašnje posledice Vašingtonskog sporazuma. Ukazao je na istorijat povezivanja kriza na različitim meridijanima, kao i na štetne posledice takve politike. Takođe, ukazao je na istorijat nastanka Vašingtonskog sporazuma u kontekstu po Srbiju sve neuspešnijih pregovora o statusu Kosova i Metohije. Konačno, pobrojao je sve domaće pravne akte koji su potpisivanjem ovog sporazuma praktično ukinuti.

Vašingtonski sporazum i domaće pravo
Vašingtonskim sporazumom od 4. septembra 2020. su prekršeni: Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, Zakon o spoljnim poslovima, Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o vodama, Zakon o javnoj svojini, Zakon o avio-saobraćaju Republike Srbije, Zakon o ustavnom sudu.

Vašingtonskim sporazumom su prekršeni i članovi Krivičnog zakonika koji zabranjuju dovođenje Srbije u položaj zavisnosti i menjanje ustavnog poretka i granica, odnosno članovi 305 i 307–308 koji su se u starom KZ odnosili na krivična dela izdaje i veleizdaje.

Vašingtonski sporazum je stavio van snage čitave delove Ustava Republike Srbije: Preambulu Ustava Republike Srbije, član 4 koji propisuje jedinstvenost pravnog poretka i načelo podele vlasti, član 8 koji garantuje teritorijalni integritet Srbije, član 16 koji nalaže poštovanje pravila međunarodnog prava, član 82 koji propisuje jedinstvenost srpskog tržišta, član 87 koji štiti državnu imovinu, član 89 koji reguliše kulturno i istorijsko nasleđe, članove 142–165 koji propisuju jedinstvenost pravosudne vlasti, članove 182–187 koji regulišu položaj autonomnih pokrajina u okviru Srbije, čitav osmi deo Ustava koji reguliše ustavnost i zakonitost, odnosno članove 194–202, kao i član 203 kojim se reguliše postupak promene Ustava Republike Srbije.

Srpski predsednik je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma prekršio i član 114 Ustava, odnosno predsedničku zakletvu u kojoj se obavezuje da će sve svoje snage posvetiti očuvanju srpske suverenosti. Dakle, Vašingtonskim sporazumom je suspendovano preko 40 članova srpskog Ustava.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovo , SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Catena Mundi; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 199 str.; 978-86-6343-146-1;