knjizara.com
Američka diplomatija od 1900. godine

Robert D. Šulcinger (autor)

Američka diplomatija od 1900. godine
2673 din
Stara cena: 2970 din
U korpu

Robert D. Šulcinger je profesor istorije i međunarodnih poslova na Univerzitetu Kolorado u Bolderu, SAD, gde obavlja i dužnost direktora Programa za međunarodne poslove. Danas je član Panela za istorijski pregled Centralne obaveštajne agencije, tela sastavljenog od najboljih poznavalaca američke spoljne politike čiji je zadatak da savetuje direktora agencije u vezi pitanja sa kojih će dokumenata biti skinut veo tajnosti.
Autor je više članaka i knjiga, ali za njegovo najznačajnije i najpoznatije delo smatra se studija - pregled Američka diplomatija od 1900. godine. Ova knjiga istražuje hroniku spoljne politike SAD-a od njenih novijih početaka 1890-ih do danas. Šulcinger piše

o tome šta se dešavalo, ko je donosio odluke, kako je to rađeno, šta su govorili oni koji su ih kritikovali i oni koji su ih podržavali, kako se Amerikanci sećaju šta su činile njihove vođe i šta ova sećanja znače za spoljnopolitičko delovanje. Ona počinje objašnjenjem naslovljenim sa "Osnove američke spoljne politike", poglavljem posvećenim međunarodnom okruženju u kom diplomate deluju, profilom ličnosti na položajima, njihovim odnosima sa simpatizerima i protivnicima iz nevladinog sektora kao i idejama koje su pokretale zvaničnike, komentatore i kritičare. Svako od trinaest poglavnja u knjizi se može čitati samo za sebe, ali koherentnost spoljne politike postaje jasnija ako čitalac ima na umu okvir postavljen na početku.
Zanimanje za američku spoljnu politiku nikada nije bilo veće nego početkom dvadeset prvog veka. Ono je izuzetno poraslo od vremena terorističkih napada 11. septembra 2001. i ratova koje su Sjedinjene Države vodile u Avganistanu i Iraku. Studenti su željni saznanja o korenima savremene američke spoljne politike. Hoće da znaju šta se promenilo, a šta je ostalo isto tokom više od jednog veka počev od špansko-američkofilipinskog rata iz 1898. godine. Šesto izdanje knjige Američka diplomatija od 1900. godine nastalo je kao odgovor na potrebu za dubljim razumevanjem istorijskih prethodnica savremene spoljne politike.
Vanredna sposobnost autora da prepozna i istakne detalje, zatim produbljeno poznavanje činjenične građe, kao i tankoćutan sluh za duh vremena o kojem govori, daje njegovom stilu živopisnost ili originalnost. Ostaju u sećanju Šulcingerovi opisi ličnosti koje su stvarale i sprovodile američku spoljnu politiku. Njegovi junaci su osobe od krvi i mesa kojima nije strano sve što je ljudsko: oni svojim postupcima, zabludama, povremeno prejakim rečima i osećanjima ne ostavljaju čitaoce ravnodušnim - prof. dr Dragan R. Simić, mr Dragan Živojinović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD , Diplomatija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Čigoja; 2017; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 469 str.; 978-86-87873-02-5;