knjizara.com
Vojno-politički odnosi Jugoslavije i SAD 1969-1974.

Tatjana Milošević (autor)

Vojno-politički odnosi Jugoslavije i SAD 1969-1974.
1210 din
U korpu

U fokusu istraživanja je spoljnopolitička poicija Titove Jugoslavije u vreme administracije predsednika Ričarda Niksona (1968-1974). Ovaj kompleksan period intenzivnih bilateralnih odnosa Jugoslavije i SAD, smešten u kontekst hladnog rata, sagledan je kroz novu koncepciju američke spoljne politike detanta. Iako je težište na spoljnopolitičkom položaju Jugoslavije, nije propuštena prilika da se ukaže i na dinamiku njenog unutrašnjeg razvoja. Istovremenom je razmatran i ozbiljnost pozicije koju je zauzimala na tadašnjoj svetskoj političkoj sceni kao predvodnik Pokreta nesvrstanih. Zahvaljujući

blokovskoj podeli sveta i umešanosti determinisanja spoljne politike socijalistička Jugoslavija dobila je priliku da se u ovom periodu dobro pozicionira u odnosu na realnu moć koju je posedovala.

Knjiga predstavlja pokušaj da se napravi pomak u domaćoj istoriografiji, resvetle ključni događaji iz ovog perioda i prošire postojeća znanja s obzirom na malobrojnost postojeće literature o datoj problematici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Vojna istorija , SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Medija centar Odbrana; 2021; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 253 str.; 978-86-335-0745-5;