knjizara.com
Koka-kola socijalizam
amerikanizacija jugoslovenske popularne kulture šezdesetih godina XX veka

Radina Vučetić (autor)

Koka-kola socijalizam
1320 din
U korpu

Radina Vučetić je u ovoj knjizi dala brojne odgovore na istraživački i metodološki složen kompleks pitanja, ukazujući na koji način je moguće istoriografsko sagledavanje teško razmrsivog spleta političke, društvene i kulturne istorije. Pokazala je da se o hladnom ratu i odnosima po mnogo čemu neravnopravnih partnera, kakvi su bili SAD i Jugoslavija, može pisati sveže, zanimljivo i studiozno, krećući se kroz različite nivoe istorijske stvarnosti – na heuristički dobro postavljenoj osnovi – uz temeljito poznavanje obimne istoriografske produkcije, gradeći tako bogatu i kompleksnu sliku.Autorka posvećuje pažnju

delovanju institucionalizovane kulturne propagande američke države u Jugoslaviji: političkim izvozom američke kulture, načina života i vrednosti. S druge strane, ona skreće pažnju na one uticaje koji su stizali sa Zapada drugim, složenijim pravcem, ostavljajući pečat na svakodnevnici Jugoslovena tokom šezdesetih. Radina Vučetić pažljivo prati njihovo „odomaćivanje“ u jugoslovenskoj stvarnosti tih godina, analizira njihov simbolički i stvarni značaj i uticaj na promene jugoslovenskog načina života, idući od uticaja Markuzea na jugoslovenske intelektualce do značenja dečjih igara, dešifrujući njihova zagubljena značenja.
(Prof. dr Milan Ristović)

Koka-kola socijalizam ? amerikanizacija jugoslovenske popularne kulture šezdesetih godina XX veka predstavlja značajan prilog istorijskom i kulturološkom istraživanju naše bliske prošlosti. Ovo je izuzetno savesno dokumentovan rad koji koristi bogatu arhivsku građu, kao i gotovo svu dostupnu literaturu koja se bavi fenomenom amerikanizacije i zvaničnim i nezvaničnim putevima kojima je ona ulazila u socijalističko društvo Jugoslavije, imajući tako odlučujuću ulogu u izgradnji njenog posebnog statusa, između Zapada i Istoka. Kultura se ne posmatra kao izolovan domen, već kao srž političkog.
Posebnost ove knjige proizlazi iz lakoće upotrebe složene i fundirane metodologije, što čini da se čita bez napora, s neprekidnim interesovanjem. Tome doprinosi i činjenica da je autorka, kako sama ističe u uvodu, doživela i živela kulturu o kojoj govori, što čini da njena analiza, zasnovana na objektivnim činjenicama, ne dozvoljava da one ostanu apstraktne, već im kroz proces interpretacije dodaje specifičnu boju i teksturu.
(Prof. dr Jelena Đorđević)

Knjiga je nagrađena priznanjem „Inicijal“ na 49. Sajmu knjiga i grafike u Nišu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Masovna kultura , SAD , Jugoslavija , Kulturologija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 6. izdanje, 2020; Broširani povez; latinica; 23 cm; 476 str.; 978-86-519-1304-7;