knjizara.com
Istorija Njujorka

Vašington Irving (autor)

Istorija Njujorka
1782 din
Stara cena: 1980 din
U korpu

Ništa nije onako kako izgleda
Istorija Njujorka je remek-delo kod nas malo poznatog (do sada neprevođenog) američkog pisca Vošingtona Irvinga, u kome se na istovremeno urnebesno fantastičan, satiričan, ali i faktografski utemeljen način ispreda priča o nastanku i razvoju Njujorka. U priči se pojavljuju i savremenici, ali zapaženu ulogu igra i Nojeva barka kao prvo plovilo koje je stiglo u Novi svet. Ubrzo nakon izlaska iz štampe, Irvingova Istorija prevedena je na mnoge jezike i postala svetski poznata, a bila je i omiljeno štivo Valtera Skota i Tomasa Džefersona.
Svetislav

Basara

Vošington Irving (1783–1859) bio je američki pisac kratkih priča, esejista, biograf, istoričar, urednik časopisa, diplomata iz ranog 19. veka. Koristeći pseudonim Didrih Nikerbroker, Vošington Irving objavio je Istoriju Njujorka na početku svoje karijere i postao slavna ličnost američke književnosti.
Najpoznatiji je po svojim kratkim pričama „Rip Van Vinkl“ (1819) i „Legenda Slipi Holoua“ (1820). Njegova istorijska dela obuhvataju biografije Olivera Goldsmita, Muhameda i Džordža Vašingtona, kao i nekoliko istorija Španije iz 15. veka, koje se bave temama poput Alhambre, Kristofera Kolumba i Mavara…
Postao je učenik u advokatskoj kancelariji, što je bio tipičan način da se postane advokat u doba pre nego što su osnovane škole za to. Pa ipak, aspirantski pisac bio je daleko više zainteresovan za lutanje po Menhetnu i proučavanje svakodnevnog života Njujorka nego što je bio u učionici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 400 str.; 978-86-519-2613-9;