knjizara.com
Nova sloboda
Dodatak izdanju Vlada Sjedinjenih Američkih Država

Vudro Vilson (autor)

Nova sloboda
1980 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Nova sloboda Vudra Vilsona pred srpskim čitaocima posle više od 100 godina od prvog izanja.

Dodatak knjizi je njegov doktorski rad Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Vizionarstvo i ideje Vudra Vilsona imali su veliki uticaj na tok istorije. U studiji o istoriji ideja u spoljnoj politici SAD Volter Rasel Mid imenuje čitav jedan pravac razmišljanja o ulozi SAD u svetu kao „vilsonizam”, upravo prema idejama 28. predsednika SAD. O važnosti Vilsonovog programa „14 tačaka” za kreiranje svetskog poretka nakon Prvog svetskog rata pisane su hiljade studija.

Istorijske i politikološke studije nisu se zadržale samo na idejama 28. predsednika SAD,

već su veoma kvalitetno obrazložile i važnost praktičnog diplomatskog delovanja Vudra Vilsona, kako za ulazak SAD u Veliki rat, koji je ključno uticao na njegov ishod, tako i za oblikovanje novog poretka na mirovnoj konferenciji u Parizu nakon rata. Pri tome, ne misli se samo na kapitalne studije uglednih istoričara iz inostranstva, poput Margaret Makmilan i njenih „Mirotvoraca”, već i na izuzetan doprinos domaćih uglednih istoričara, poput Andreja Mitrovića ili Čedomira Popova. Zbog toga je u domaćoj javnosti prilično poznato da je Vudro Vilson jedan od „zaslužnih” što su danas Vršac, Kikinda, Zrenjanin i brojni drugi banatski gradovi ipak deo Srbije.

Vilsonove ideje i prakse „rimuju” se sa današnjim problemima i imaju veliku relevantnost. Pri tome, ne misli se samo na probleme i otvorena društvena pitanja u SAD, već i širom sveta – računajući i Srbiju i čitav region Zapadnog Balkana. Zbog toga je novo izdanje ove knjige od velike važnosti za razumevanje „takta” društvenih odnosa i istorijske dubine koju poseduju mnogi otvoreni problemi u savremenim državama. Vilsonove ideje mogu inspirisati mnoge i da ih u savremenoj praksi prilagode i upotrebe u korist čitavog društva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Albion books; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 301 str.; 978-86-89237-57-3;