Mesečeva princeza

usmeno i pisano u japanskoj drevnoj književnosti

Danijela Vasić (autor)

Mesečeva princeza

616 din

Stara cena: 770 din

U korpu

Monografija Meseceva princeza posvecena je proucavanju najstarije fantasticne price u Japanu - Price o sekacu bambusa (Taketori monogatari, kraj IX veka, nepoznati autor). Delo je zacetnik i izraziti predstavnik japanskog pripovednog žanra monogatari, koji živi i danas. Bogati svet imaginacije i složena, a ujedno kompaktna struktura, razlozi su što je bilo veoma cenjeno u književnim krugovima na japanskom dvoru. Lepota Price o sekacu bambusa ujedno je i lepota japanske narodne književnosti. Motivi iz usmenog fonda ugradeni su u temelje sižea, ponegde su izmenjeni gotovo do neprepoznatljivosti i potpuno prilagodeni novom okruženju.

Tim osnovama autor je dodao likove i realije iz svoga vremena, kako bi provocirao savremenog citaoca i cak ga naveo na razmišljanja o izvesnim politickim temama. Sve spone razlicitih slojeva tradicije, koje je pisac isprepletao sa kritickim prikazom japanskog dvora i iskoristio u stvaralackom postupku, prilagodivši ih svojoj poetici i umetnickom izrazu, samo su polazna tacka od koje krece razvojna linija monogatarija. Iz tih osnova izrasta individualno obojena, slikovita, dinamicna i maštovita književna tvorevina. Stilsko i jezicko bogatstvo Price o sekacu bambusa prevazilazi formalnu jednostavnost narodne književnosti, ali je njegova vrednost veca upravo zato što cuva dragocenosti koje su inace mogle biti izgubljene.
Ova knjiga predstavlja donekle izmenjenu i skraćenu doktorsku disertaciju podnaslovom "Žanr monogatari u starojapanskoj književnosti sa posebnim osvrtom na Toketori monogatari", u poređenju sa srpskom narodnom prozom...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Tanesi; 2. izdanje, 2016; Broširani povez; latinica; 24 cm; 220 str.; 978-86-80430-35-5;